Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκει να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στους ασιατικούς εταίρους, αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο Ρώσος υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αλεξάντερ Κοζλόφ.
«Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα για τον εαυτό μας τη γεωλογική αναζήτηση και εξερεύνηση και την υποβοήθηση της αναζήτησης ορυκτών πόρων, ιδίως υδρογονανθράκων, ώστε να είμαστε γεωγραφικά πιο κοντά στους μελλοντικούς καταναλωτές και στις υποδομές μεταφοράς. Για παράδειγμα, ο αγωγός Power of Siberia, το φυσικό αέριο από τον οποίο πηγαίνει στην Κίνα. Πήραμε την απόφαση να πραγματοποιήσουμε γεωλογικές έρευνες σε όλη τη Γιακουτίγια(Σάκχα) και να κάνουμε τα πάντα για να [κατανοήσουμε τις δυνατότητες παραγωγής] σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, ιδίως με το φυσικό αέριο, να γίνουν γνωστές. Έτσι ώστε να μην υπάρχει ένας, αλλά περισσότεροι αγωγοί που να πηγαίνουν προς την ανατολική κατεύθυνση. Διότι αυτό είναι εγγυημένα έσοδα για τη χώρα μας, εγγυημένες πωλήσεις σε έναν μεγάλο εταίρο», δήλωσε ο Κοζλόφ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε το κοίτασμα φυσικού αερίου Κοβίκτα στην ανατολική Σιβηρία, το οποίο βρίσκεται σε στρατηγική θέση για να επιτρέψει στη Ρωσία να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης. Τα εγκαίνια αποτελούν το αποκορύφωμα των προσπαθειών που ξεκίνησαν πριν από περίπου μια δεκαετία για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων και την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia για την παράδοση στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.
«Εγκαινιάζουμε το μοναδικό κοίτασμα φυσικού αερίου Κοβίκτα, το μεγαλύτερο στην ανατολική Σιβηρία. Τα ανακτήσιμα αποθέματά του ανέρχονται σε 1,8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», δήλωσε ο Πούτιν μέσω βιντεοκλήσης κατά τη διάρκεια μιας τελετής που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Επί του παρόντος, η Ρωσία δεν διαθέτει αγωγούς για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Δυτικής Σιβηρίας και της Αρκτικής που εξυπηρετούν την Κίνα και την Ευρώπη. Ο πρώτος αγωγός Power of Siberia άρχισε να παραδίδει φυσικό αέριο από την ανατολική Σιβηρία στην Κίνα στα τέλη του 2019. Δεν θα είναι ο τελευταίος. Η Μόσχα έχει καταστρώσει σχέδια για την κατασκευή ενός αγωγού Power of Siberia 2, καθώς η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο προς το Μεσαίο Βασίλειο εν όψει των βαριών δυτικών κυρώσεων. Η Κίνα και η Ινδία έχουν γίνει μερικοί από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τον στρατηγικό αναλυτή πετρελαίου του Bloomberg Τζούλιαν Λι να αποκαλύπτει ότι η ναυαρχίδα της Ρωσίας, το αργό πετρέλαιο Urals, διαπραγματεύεται με τεράστια έκπτωση άνω των 30 δολαρίων ανά βαρέλι ή περίπου 40% σε σχέση με το διεθνές αργό πετρέλαιο Brent.