Ερευνητές από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και τις ΗΠΑ εκπόνησαν μια νέα μελέτη με τίτλο «Η επιβάρυνση των νοικοκυριών από την παγκόσμια κρίση των τιμών της ενέργειας», το οποίο αναλύει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ενέργειας σε 201 ομάδες δαπανών σε 116 χώρες.
Στο άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Energy, αναφέρεται ότι ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος προκάλεσε μια ενεργειακή κρίση που επηρέασε άμεσα το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και αύξησε έμμεσα το κόστος άλλων αγαθών και υπηρεσιών.
Σημειώνεται στο άρθρο ότι οι αγορές ενέργειας έχουν στενέψει από το ξέσπασμα του Covid-19 και ότι η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και συνέβαλε στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κοντά στο 4,8%
Στο άρθρο αναφέρεται ότι οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές συγκρούσεις, η ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία, η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η σοβαρή αναντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς ενέργειας.
Επισημαίνοντας ότι η εν λόγω κρίση ώθησε ορισμένες οικονομίες σε ύφεση, προκάλεσε υψηλό πληθωρισμό και δημιούργησε πιέσεις στο κόστος ζωής των νοικοκυριών σε όλο τον κόσμο, το άρθρο σημειώνει ότι το συνολικό ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 62,6% σε 112,9% και συνέβαλε στην αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών κατά 2,7% σε 4,8%.
Το άρθρο ανέφερε ότι η επιβάρυνση από το ενεργειακό κόστος ποικίλλει μεταξύ των ομάδων νοικοκυριών λόγω των διαφορών στη δομή της αλυσίδας εφοδιασμού, των καταναλωτικών προτύπων και των ενεργειακών αναγκών και ότι 78 έως 141 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια υπό την πίεση του κόστους ζωής.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τα φτωχά νοικοκυριά σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρή ενεργειακή φτώχεια και έλλειψη τροφίμων, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας.
Υπάρχουν 19 χώρες με μέση αύξηση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, 16 από τις οποίες είναι χώρες με ανώτερο μεσαίο και κατώτερο μεσαίο εισόδημα.
Τα νοικοκυριά σε 3 χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Εσθονία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία, αντιμετωπίζουν αύξηση του ενεργειακού κόστους πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, η οποία οφείλεται κυρίως στο σχετικά υψηλό επίπεδο εξάρτησης των οικονομιών των χωρών αυτών από βιομηχανίες έντασης ενέργειας.
Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει μέτρα κατά της αύξησης των τιμών της ενέργειας και ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση πρέπει να υπενθυμίσει ότι το ενεργειακό σύστημα, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, αυξάνει τους κινδύνους ενεργειακής ασφάλειας και επιταχύνει την κλιματική αλλαγή.