Η χρηματοδότηση ενός νέου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ εγκρίθηκε από τους εταίρους του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν, δήλωσαν οι εταιρείες την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.
Η επέκταση του κοιτάσματος Λεβιάθαν, η οποία περιλαμβάνει ένα νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα ενισχύσει την παραγωγή του Λεβιάθαν, ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση των εξαγωγών προς την Ευρώπη, η οποία επιθυμεί να απεγκλωβιστεί από τα δεσμά της ρωσικής ενέργειας.
Το κοίτασμα Λεβιάθαν παράγει σήμερα περίπου 12 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, τα οποία πωλούνται στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Οι εταίροι στο κοίτασμα Λεβιάθαν συμφώνησαν να βάλουν άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε μια κίνηση που οι εταιρείες λένε ότι θα αυξήσει την παραγωγή του κοιτάσματος στα 21 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Οι εταίροι έχουν διαθέσει 45 εκατ. δολάρια για την επέκταση της παραγωγής και 51,5 εκατ. δολάρια για την προετοιμασία του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο οποίος αναμένεται να έχει ετήσια δυναμικότητα 6,5 δισ. κυβικών μέτρων.
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας για την αποστολή ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω αιγυπτιακών μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ο όμιλος έχει προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν ακόμη τρία χρόνια από το FID μέχρι να αρχίσει να ρέει αέριο στις εγκαταστάσεις LNG της Αιγύπτου και το πλωτό τμήμα LNG θα ακολουθήσει.
Οι εταίροι του έργου - στους οποίους περιλαμβάνονται οι NewMed, Chevron και Ratio Energies - έχουν εκτιμήσει το ανακτήσιμο αέριο στο Λεβιάθαν σε 22,9 TCF, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή.
Κατά την τελευταία δεκαετία, το Ισραήλ έχει γίνει εξαγωγέας ενέργειας μετά από αρκετές σημαντικές ανακαλύψεις.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις στα ενεργειακά της προϊόντα, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχοντας περίπου το 40% της ζήτησης της ΕΕ το 2021.