Η απόφαση των ΗΑΕ να αποχωρήσουν από τον πετρελαϊκό όμιλο, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το 38% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, θα μείωνε τις εξουσίες του ομίλου για τον καθορισμό των τιμών του πετρελαίου. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή των ΗΑΕ στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών έρχεται καθώς το χάσμα μεταξύ των ΗΑΕ και του de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται να διευρύνεται λόγω του πολέμου στην Υεμένη.
Τον τελευταίο περίπου χρόνο, όπως ανέφερε η Wall Street Journal, οι σχέσεις μεταξύ των δύο έχουν χαλάσει, με τον πρόεδρο των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν και τον πρίγκιπα Μοχάμεντ της Σαουδικής Αραβίας να απουσιάζουν συχνά από εκδηλώσεις στις οποίες αναμενόταν να παρευρίσκεται ο ένας από τον άλλον, ανέφερε επιπλέον η WSJ.
Αλλά η ρήξη ξεκίνησε στην πραγματικότητα πριν από αυτό, στα μέσα του 2021, σχετικά με τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ -μια ρήξη που, εκείνη την εποχή, απειλούσε να βυθίσει ολόκληρο το σχέδιο του ομίλου για τις περικοπές της παραγωγής του. Ορισμένοι αναλυτές πίστευαν τότε ακόμη και ότι η διαφωνία μεταξύ των δύο «βαρέων βαρών» του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη του πολέμου των τιμών του πετρελαίου το 2020.
Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης είναι ο πόλεμος στην Υεμένη, όπου τα ΗΑΕ ελπίζουν να διατηρήσουν την επιρροή τους στη χώρα για να διασφαλίσουν τις ναυτιλιακές οδούς στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει συνομιλίες με τους αντάρτες Χούθι -χωρίς τα ΗΑΕ- με την ελπίδα να τερματιστεί ο πόλεμος.
Εν τω μεταξύ, τα ΗΑΕ έχουν υπογράψει μια συμφωνία ασφαλείας με την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία επιτρέπει στα ΗΑΕ να επεμβαίνουν εάν υπάρχει άμεση απειλή -και επιδιώκουν να κατασκευάσουν μια στρατιωτική βάση και έναν αεροδιάδρομο στο στενό Bab al-Mandeb- αλλά, σύμφωνα με την WSJ, Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν εκφράσει κατ' ιδίαν αντιρρήσεις για τη συμφωνία αυτή.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παράγουν σήμερα περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα και είναι ο τρίτος πιο παραγωγικός παραγωγός του ΟΠΕΚ.
Για τις αγορές πετρελαίου, ένα ρήγμα του ΟΠΕΚ θα έδινε μεγαλύτερη ισχύ στην αγορά σε παραγωγούς που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Βραζιλία - και σε αγοραστές αργού πετρελαίου, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία.
Τα ΗΑΕ φημολογείται εδώ και καιρό ότι αντιτίθενται στα σχέδια του ΟΠΕΚ για δραστική μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με τον ΟΠΕΚ+.
Η φημολογία για την αποχώρηση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ επηρέασαν και τις τιμές του πετρελαίου. Ενώ παρέμειναν σχετικά σταθερές νωρίς το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό και η άνοδος των αποθεμάτων μάχονταν με την αισιοδοξία σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας, άρχισαν να κυκλοφορούν ευρύτερα οι φήμες και οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν δραματικά.