Με την τελετή παράδοσης πυρηνικού υλικού, όπου συμμετείχε μέσω ζωντανής βιντεοσύνδεσης τόσο ο Τούρκος όσο και ο Ρώσος Πρόεδρος, ξεκίνησε το ενεργειακό του ταξίδι ο πυρηνικός σταθμός Ακουγιού.
Η μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας ξεκίνησε το 2010, όταν και υπογράφηκε η συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Ακουγιού, μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Χρειάστηκαν να περάσουν οχτώ χρόνια για να μπει το πρώτο «καρφί» στις 3 Απριλίου του 2018 για να κατασκευαστεί το γιγάντιο αυτό έργο, μετατρέποντας την περιοχή στο μεγαλύτερο εργοτάξιο πυρηνικού σταθμού στον κόσμο, με τους εργαζόμενους στον σταθμό να φτάνουν κατά την περίοδο αιχμής των εργασιών τις 30 χιλιάδες.
Στο εργοστάσιο που αποτελείται από 4 αντιδραστήρες, κάθε αντιδραστήρας θα έχει ισχύ 1.200 μεγαβάτ, με την συνολική ισχύ της εγκατάστασης να φτάνει τελικά στα 4.800 μεγαβάτ.
Ο σταθμός θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και θα καλύπτει το 10% της ενεργειακής κατανάλωσης της Τουρκίας. Η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη μονάδα θα τεθούν σε λειτουργία με διαφορά ενός έτους.
Όταν ο σταθμός θα λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, θα απασχολούνται 4 χιλιάδες άτομα, ενώ για την κατασκευή του το 80% των εργατών ήταν Τούρκοι.
Επιπρόσθετα εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 600 Τούρκοι μηχανικοί, κυρίως στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, των κατασκευών και των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών.
Ενα ζήτημα που εγείρεται είναι η ασφάλεια του σταθμού από ένα πυρηνικό ατύχημα, καθώς η περιοχή είναι σεισμογενής, όπως αποδείχτηκε περίτρανα με τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου με το επίκεντρο να είναι μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Εκτός από την ενεργειακή απεξάρτηση της από την εισαγωγή ενεργειακών πόρων, η Τουρκία θα έχει οικονομικά οφέλη που θα αγγίξουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομία.