Τρεις θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για την διεκδίκηση της Προεδρίας στην Τουρκία, μετά την όχι και τόσο απρόσμενη απόσυρση του υποψήφιου Μουχαρέμ Ιντζέ, Προέδρου του Κόμματος της Πατρίδας, ο οποίος είχε κατέβει ως υποψήφιος του CHP το 2018.
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ το μεσημέρι της Πέμπτης, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές, καταγγέλλοντας το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν και το ΡΚΚ, ότι βρίσκονται πίσω από την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχτηκε τις τελευταίες 45 μέρες, με fake news και κατασκευασμένες κατηγορίες περί χρηματισμού.
Ο Ιντζέ με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του στις αρχές Απριλίου, είχε αλλάξει τα δεδομένα για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, που έδειχναν άνετη νίκη του Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο.
Ο Πρόεδρος του κόμματος της Πατρίδας στις πρώτες δημοσκοπήσεις κατέγραφε ποσοστά πάνω από 10% ενώ στη συνέχεια κατέγραφε μείωση των ποσοστών του, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν ακόμα και στην 4η θέση.
Παρά την μείωση των ποσοστών του ο Ιντζέ, συνέχισε να παραμένει κρίσιμος παράγοντας για το αν οι προεδρικές εκλογές θα πήγαιναν στον δεύτερο γύρο και τώρα με την αποχώρηση του από την διεκδίκηση της προεδρίας, ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή του 13ου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο.
Όπως ήταν φυσικό η εξέλιξη αυτή προκάλεσε χαμόγελα στην Εθνική Συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος σε μια κίνηση μεγαθυμίας προσκάλεσε τον Ιντζέ να συμμετάσχει στο τραπέζι των έξι.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν εξέφρασε την λύπη του για την απόσυρση του Ιντζέ, αλλά δεν του προσέφερε καμιά προοπτική για συνεργασία, παρά τα όσα είχαν ακουστεί για τον Ιντζέ ότι χρηματοδοτήθηκε από το ΑΚΡ.
Ο λόγος της απόσυρσης του Μουχαρέμ Ιντζέ, ήταν η διακίνηση ενός ροζ βίντεο με τον ίδιο πρωταγωνιστή αλλά και οι κατηγορίες ότι χρηματίστηκε, καθώς έκαναν την εμφάνιση τους επιταγές στο όνομα του με αρκετά εκατομμύρια στο ποσό.
Αν και θα έπρεπε να ανησυχήσει τον Ερντογάν αυτή η εξέλιξη, κάτι τέτοιο δεν συνέβη με τον Τούρκο Πρόεδρο. Αυτό τουλάχιστον βγαίνει ως συμπέρασμα από τις δηλώσεις του και τις δηλώσεις των στελεχών του ΑΚΡ, που δείχνουν να είναι ήρεμοι.
Πάντως οι πληροφορίες από την Τουρκία, μιλάνε και για άλλα βίντεο που αφορούν πολιτικούς της Τουρκίας και αναμένεται να βγουν στον αέρα, σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις εκλογές.
Αυτό όμως που απασχολεί τόσο την κοινή γνώμη όσο και τους πολιτικούς αναλυτές, είναι η τροπή που έχει πάρει η προεκλογική περίοδος με αυτού του είδους τις αποκαλύψεις.
Ο φόβος ότι η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί είναι σε όλες τις συζητήσεις, καθώς φαίνεται ότι το βαθύ κράτος, παραμένει ενεργό και προσπαθεί να διαμορφώσει το αποτέλεσμα των εκλογών, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του Μουχαμέρ Ιντζέ για το FETO του Γκιουλέν και το ΡΚΚ, αλλά όχι για τη ΜΙΤ ή το σύστημα Ερντογάν.
Εξάλλου και η προεκλογική εκστρατεία του Τούρκου Προέδρου τις τελευταίες μέρες εκεί εστιάζεται, στους γκιουλενιστές και το ΡΚΚ. Αν αυτό περάσει στο εκλογικό σώμα, τότε ίσως ο Κιλιτσντάρογλου θα έχει πρόβλημα στο να μαζέψει τις ψήφους από τον Ιντζέ.
Εξάλλου στο στρατόπεδο της Ακσενέρ, επικρατεί αναταραχή, μετά τις παραιτήσεις την Τετάρτη υποψηφίων βουλευτών, οι οποίοι κατηγορούν την Ακσενέρ, ότι συναλλάσσεται με τρομοκράτες του ΡΚΚ και γκιουλενιστές, τους οποίους έχει συμπεριλάβει στο επιτελείο της.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως ακόμα δεν δείχνουν ξεκάθαρα τον νικητή των προεδρικών εκλογών, αν και προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ο Κιλιτσντάρογλου, ενώ θολό παραμένει και το τοπίο σε ότι αφορά την κατάκτηση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, με τη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν να βρίσκεται πιο κοντά στο να κερδίσει 301 έδρες από τις 600 της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.