Περισσότερα από 64 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα προσέλθουν στις κάλπες στις 28 Μαΐου, για να επιλέξουν τον 13ο Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, ανάμεσα στον νυν Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτη της Λαϊκής Συμμαχίας και τον ηγέτη της Εθνικής Συμμαχίας και προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Είναι η πρώτη φορά που οι προεδρικές εκλογές πάνε σε δεύτερο γύρο κι αυτό από μόνο του, είναι ένα δύσκολο θέμα σε ότι αφορά το πως θα διαμορφωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, με τα ερωτήματα να είναι πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν, κάτω από ποιες συναισθηματικές συνθήκες, αν θα συνεχιστεί η στήριξη του πρώτου γύρου και στον δεύτερο κι άλλα πολλά.
Ο Ερντογάν έχοντας κερδίσει την πλειοψηφία στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά και τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 49,52% των ψήφων, μοιάζει με το απόλυτο φαβορί. Οι δυο βδομάδες που μεσολάβησαν μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων δεν ήταν ικανός χρόνος για μεγάλες αλλαγές και ανακατατάξεις.
Επικεντρώνοντας τον προεκλογικό του λόγο στο τι έπραξε τα 21 χρόνια ως ηγέτης της Τουρκίας αυτός και το κόμμα του και με σύνθημα επιλέξτε την σταθερότητα, όργωσε εκ νέου τις τουρκικές επαρχίες σε μια άμεση επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες.
Ο χαμένος των βουλευτικών εκλογών και δεύτερος με 44,88% στις προεδρικές εκλογές με την Εθνική Συμμαχία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχασε πολύτιμο χρόνο στην 15ημερη προεκλογική εκστρατεία, με συζητήσεις, ανακατατάξεις και επανασχεδιασμούς στρατηγικής για μια ολόκληρη εβδομάδα ώστε να καταφέρει το ακατόρθωτο και να κερδίσει τον θώκο της Προεδρίας.
Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογκάν, που έμεινε έξω από την διεκδίκηση της Προεδρίας, αλλά με ένα αξιοσημείωτο ποσοστό στο 5,17%, κατάφερε να διαλύσει την Συμμαχία των Προγόνων, καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της Συμμαχίας ΑΤΑ με 2,2%, κόμμα της Νίκης, δήλωσε τη στήριξη του στον Κιλιτσντάρογλου, ενώ ο ίδιος ο Ογκάν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Ερντογάν.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει, εύκολα ή δύσκολα, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Όμως ο παράγοντας συμμετοχή, θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο για την επικράτηση του ενός ή του άλλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, πάνω από 1,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι από το εξωτερικό, προσήλθαν στις κάλπες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 100 χιλιάδων από τα 1,8 εκατομμύρια που ψήφισαν στον πρώτο γύρο.
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι βρίσκονται στη Γερμανία, το Βέλγιο την Ολλανδία και την Γαλλία, όπου το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικά υπέρ του Ερντογάν, καθώς κατέγραψε ποσοστά μεταξύ 64% και 72%.
Η διαφορά μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο ήταν πάνω από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι, όμως περιθώρια, πάντα θεωρητικά, υπάρχουν για τον Κιλιτσντάρογλου να κάνει την ανατροπή.
Σχεδόν 8 εκατομμύρια δεν προσήλθαν στις κάλπες και πάνω από 1 εκατομμύριο ήταν τα ψηφοδέλτια που βγήκαν άκυρα. Σε συνδυασμό με τα 3 εκατομμύρια ψήφους που πήρε ο Ογκάν με τον Ιντζέ, δίνουν ελπίδες στην Εθνική Συμμαχία για να κάνει την ανατροπή.
Όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα, καθώς διαψεύστηκαν όλες οι δημοσκοπήσεις του πρώτου γύρου που έδειχναν νικητή τον Κιλιτσντάρογλου, ακόμα και από τον πρώτο γύρο, ενώ στην πραγματικότητα ήρθε δεύτερος με διαφορά 4,5% από τον Ερντογάν.
Να υπάρξει τέτοια ανατροπή σύμφωνα με τους αναλυτές είναι κάτι ακατόρθωτο, όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία για τον Κύριο Κεμάλ, ο οποίος μετέτρεψε τον δεύτερο γύρο σε δημοψήφισμα μεταξύ της Δημοκρατίας και του Ερντογάν.