Ο πρόεδρος του Μεικτού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιράν-Ιράκ, Γιάχια Αλ-ε Εσάκ, ανακοίνωσε στις 10 Ιουνίου ότι το Ιράκ αποδέσμευσε ιρανικά κεφάλαια ύψους 2,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγωγή φυσικού αερίου που χρωστούσε η Βαγδάτη. Το Ιράκ έλαβε απαλλαγή από τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει την πληρωμή.
Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών που μίλησε στο Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν πήρε την άδεια για να πραγματοποιήσει την πληρωμή από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της διάσκεψης του Ριάντ την Πέμπτη.
Ο Εσάκ δήλωσε στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο ότι τα κεφάλαια που θα αποδεσμευτούν θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν (CBI) και θα εξασφαλίσουν την αγορά αγαθών που χρειάζεται η χώρα. Πρόσθεσε ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στη σταθεροποίηση της αγοράς συναλλάγματος.
«Μέρος των δεσμευμένων κεφαλαίων του Ιράν στο Ιράκ έχει διατεθεί για τους χατζήδες προσκυνητές και τμήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για βασικά αγαθά», δήλωσε ο Ιρανός εμπορικός αξιωματούχος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Τον Απρίλιο, ο Εσάκ δήλωσε ότι η Τεχεράνη και η Βαγδάτη είχαν «βρει αρκετές λύσεις για να λάβουν το χρέος μας από την Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ, έτσι ώστε οι εκκρεμείς πληρωμές του Ιράκ προς το Ιράν να εκκαθαριστούν σταδιακά μέσα στους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες».
Το πράσινο φως των ΗΠΑ για την αποδέσμευση των χρημάτων έρχεται μετά από αναφορές ότι Ιρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές πραγματοποίησαν πρόσφατα «συνομιλίες εγγύτητας» στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ, με αξιωματούχους του Ομάν να μεταβαίνουν ανάμεσά τους και να μεταφέρουν μηνύματα.
Σύμφωνα με τις πηγές, οι συνομιλίες αποσκοπούσαν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων ως βάση για μελλοντικές συνομιλίες για μια νέα πυρηνική συμφωνία μεταξύ των μερών.
Το 2015 το Ιράν και αρκετές παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, υπέγραψαν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το οποίο έθεσε σημαντικούς περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.
Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη συμφωνία το 2018 και ξεκίνησε μια εκστρατεία κυρώσεων «μέγιστης πίεσης» κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Έπειτα από μήνες συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των υπόλοιπων υπογραφόντων το JCPOA, τον περασμένο Σεπτέμβριο -υπό ισχυρή ισραηλινή πίεση- οι ΗΠΑ έβαλαν τέλος σε κάθε ελπίδα αναβίωσης της συμφωνίας.
Έκτοτε, το Ιράν έχει αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με κινεζική μεσολάβηση και φέρεται να εργάζεται μαζί με τις χώρες του Κόλπου για τη δημιουργία μιας «ναυτικής συμμαχίας» για την προστασία του βόρειου Ινδικού Ωκεανού.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σύντομα θα απελευθερωθούν 24 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν από το Ιράκ και τη Νότια Κορέα.
Λόγω των κυρώσεων κατά του Ιράν, το Ιράκ επιτρέπεται να λαμβάνει μόνο ιρανικές εισαγωγές ενέργειας και να πληρώνει για αυτές μέσω εξαιρέσεων που εκτείνονται έως και 120 ημέρες, μια πολιτική που εφαρμόστηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και διατηρήθηκε σε ισχύ από τον Μπάιντεν. Οι κυρώσεις έχουν επίσης δυσχεράνει τις πληρωμές του Ιράκ για εισαγωγές, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλες καθυστερήσεις.