Η Ευρώπη προσπάθησε πέρυσι να αποστασιοποιηθεί από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και απείλησε να διακόψει τις αποστολές φυσικού αερίου σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Όπως σημείωσε το Bloomberg τη Δευτέρα, τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας έδειξαν επίσης ότι η παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου ήταν αρκετά σταθερή πέρυσι σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021 - οπότε το γεγονός ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης ξεπέρασαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο.
Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας δείχνουν ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης μέσω αγωγών το 2022 ήταν κατά 35% χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 150,8 δισ. κυβικά μέτρα - το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξακολουθούσε να προέρχεται από τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης αυξήθηκαν σε περισσότερα από 170 bcm.
Για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο εισαγωγών LNG, η Ευρώπη έπρεπε να κατασκευάσει τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG.
Η Ασία αύξησε επίσης τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ το συνολικό μερίδιο της Ρωσίας στις παγκόσμιες εξαγωγές φυσικού αερίου από αγωγούς μειώθηκε στο 29% πέρυσι, σε σύγκριση με περίπου 43%, όπου κυμαινόταν την τελευταία δεκαετία.
Η Ασία, ωστόσο, δεν ανησυχεί πολύ για τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμφωνιών για την εξασφάλιση προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου -κάτι που η Ευρώπη απεχθάνεται να κάνει, καθώς θέτει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών της κατά 55% έως το 2030 και στη συνέχεια την εξάλειψη του καθαρού μηδενός έως το 2050. Η Ασία δεν έχει τέτοιες επιφυλάξεις και, ως εκ τούτου, έχει ένα προβάδισμα έναντι της Ευρώπης όσον αφορά την εξασφάλιση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Αυτό το πλεονέκτημα για την Ασία έχει κάνει ορισμένους να αμφισβητούν την ενεργειακή τοποθέτηση της Ευρώπης ενόψει του επόμενου χειμώνα, ιδίως αν αυτός αποδειχθεί μάλλον ψυχρός.
Η Νορβηγία είναι πλέον ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.