Η μητρική εταιρεία της Rosneft, η Roszarubezhneft, έχει ζητήσει από τη Βενεζουέλα μια συμφωνία που θα της επιτρέπει να εμπορεύεται το αργό πετρέλαιο και το μαζούτ που παράγεται από τις κοινοπραξίες της στη Βενεζουέλα, ανέφεραν οι πηγές - αυτό θα ήταν παρόμοιο με τη συμφωνία που έχει συνάψει η Chevron με την πετρελαϊκή εταιρεία της Νότιας Αμερικής.
Όπως ισχύει σήμερα, το αργό πετρέλαιο από τις κοινοπραξίες της Roszarubezhneft -που είναι πέντε- διατίθεται στην αγορά και εξάγεται από τους μεσάζοντες της PDVSA (Petróleos de Venezuela) και ελέγχεται από την PDVSA. Αυτοί οι μεσάζοντες παίρνουν ένα κομμάτι από τα έσοδα και η Ρωσία είναι πρόθυμη να πάρει αυτό το κομμάτι για τον εαυτό της. Επιπλέον, η Ρωσία είναι πρόθυμη να πληρωθεί για το αργό πετρέλαιό της.
Οι κοινοπραξίες μεταξύ της Roszarubezhneft και της PDVSA έχουν συγκεντρώσει περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια που της οφείλονται τώρα, μέσω των πωλήσεων που διαχειρίζεται η PDVSA, ανέφεραν πηγές του Reuters. Επιπλέον, η PDVSA οφείλει στη Roszarubezhneft 1,4 δισ. δολάρια από παρατεταμένα δάνεια, αν και η PDVSA αμφισβητεί το ποσό αυτό.
Αλλά η παραχώρηση του δικαιώματος αυτού στη Roszarubezhneft θα σήμαινε την αναθεώρηση ορισμένων καταστατικών της Βενεζουέλας, τα οποία λένε ότι η PDVSA έχει τον έλεγχο των πωλήσεων και των εξαγωγών αργού πετρελαίου και καυσίμων. Η Βενεζουέλα κατάφερε να παρακάμψει αυτά τα καταστατικά πέρυσι για τη Chevron, η οποία μπορεί πλέον να εμπορεύεται μόνη της το αργό πετρέλαιο από τις κοινοπραξίες της με την PDVSA, αντί να πληρώσει αυτά που της οφείλει η PDVSA.
Εάν επιτύχει, η Ρωσία θα έχει πρόσβαση σε μια άλλη ροή εσόδων από το αργό πετρέλαιο σε μια εποχή που ο δυτικός κόσμος επιδιώκει να πιέσει τον εισβολέα της Ουκρανίας για να τον απογυμνώσει από τα οικονομικά του.
Πηγές του Reuters υπέδειξαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Roszarubezhneft υποβάλλει αυτό το αίτημα. Πέρυσι, η Ρωσία ζήτησε από τη Βενεζουέλα τη δυνατότητα να εμπορεύεται το αργό πετρέλαιό της στη Βενεζουέλα, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Το χρέος που συσσωρεύει η Βενεζουέλα και το οποίο οφείλεται τώρα στη Ρωσία θα μπορούσε να κάνει τη Βενεζουέλα πιο δεκτική σε μια τέτοια ρύθμιση.