Αν και η υποβάθμιση δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης, θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση, διότι στον ορίζοντα διαφαίνεται ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, η υποβάθμιση του δολαρίου ΗΠΑ με γνώμονα την αγορά.
Η αγορά ομολόγων υπέστη σφυροκόπημα την περασμένη εβδομάδα με τέσσερις χαμένες ημέρες πριν από ένα ράλι της Παρασκευής, το οποίο προήλθε από μια ασθενέστερη του αναμενόμενου έκθεση για τις θέσεις εργασίας. Αυτό το ράλι δεν ήταν αρκετό για να ανακτήσει όλες τις απώλειες και οι αποδόσεις ολοκλήρωσαν την εβδομάδα πάνω από το 4% σε όλους τους τομείς.
Υπήρξε επίσης μια αντιστροφή στις αποδόσεις των 5ετών και των 30ετών, με το 30ετές να κλείνει πάνω από το 5ετές για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό. Οι αποδόσεις των 5ετών και 10ετών παραμένουν ανεστραμμένες, εξακολουθώντας να αναδεικνύουν την ύφεση.
Η ανοδική κίνηση των αποδόσεων στο μακρύ άκρο της καμπύλης θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι έμποροι ομολόγων αρχίζουν να υπολογίζουν την πραγματικότητα, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί.
Σε γενικές γραμμές, οι επενδυτές φαίνεται να εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Fed θα μπορέσει να ωθήσει τον πληθωρισμό των τιμών πίσω στα χαμηλά επίπεδα της δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας. Ίσως δεν έχουν καταλάβει ότι αυτή η χαλάρωση του πληθωρισμού των τιμών είναι παροδική. Έτσι, η αγορά ομολόγων παραμένει τιμολογημένη από μια φαντασίωση, παρότι φάνηκε ότι ο καπνός μπορεί να διαλυθεί καθώς οι αποδόσεις κινούνται ανοδικά.
Η δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης οδηγεί επίσης τις αποδόσεις σε υψηλότερα επίπεδα. Μέσα σε μόλις δύο μήνες από τότε που το Κογκρέσο κατέληξε σε συμφωνία και ανέστειλε το ανώτατο όριο του χρέους για δύο χρόνια, το εθνικό χρέος έχει εκτιναχθεί κατά το εντυπωσιακό ποσό των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και ο δανεισμός δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί σύντομα. Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών αύξησε την πρόβλεψή του για την έκδοση χρέους το τρίτο τρίμηνο σε 1,01 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι υψηλότερο από τα 733 δισεκατομμύρια δολάρια της πρόβλεψης για το τρίτο τρίμηνο που είχε προβλέψει τον Μάιο.
Η αύξηση των επιτοκίων καθιστά την «ήπια προσγείωση» [αντιμετώπιση του πληθωρισμού χωρίς ύφεση] λιγότερο πιθανή, επειδή είναι προβληματική για όλους. Μαζί με την αμερικανική κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές είναι θαμμένοι κάτω από το χρέος. Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εξυπηρετηθεί αυτό το χρέος ή να συνεχιστεί η στήριξη της οικονομίας-φούσκα με πρόσθετο δανεισμό.
Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν επίσης την ανοδική τους πορεία την περασμένη εβδομάδα. Το πετρέλαιο έχει αυξηθεί περίπου 30% σε αυτή την πιο πρόσφατη πορεία. Το γεγονός ότι το διάγραμμα του πετρελαίου δείχνει ανοδικό και το διάγραμμα των ομολόγων δείχνει πτωτικό έχει νόημα αν το υποκείμενο πρόβλημα της οικονομίας είναι ο πληθωρισμός.
Με την επίλυση της τρέχουσας διαμάχης για το ανώτατο όριο χρέους, η Fitch αφαίρεσε την αξιολόγηση αθέτησης εκδότη των ΗΠΑ από «αρνητική παρακολούθηση» σε «σταθερή προοπτική». Αλλά το τέλος της αντιπαράθεσης για το ανώτατο όριο χρέους δεν ήταν αρκετό για να ανακουφίσει τους φόβους σχετικά με την πορεία του χρέους της Αμερικής.
«Οι επανειλημμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις για το όριο του χρέους και τα ψηφίσματα της τελευταίας στιγμής έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική διαχείριση».
Παρ' όλα αυτά, οι αγορές γενικά αγνόησαν την υποβάθμιση της Fitch. Και στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, είναι άσχετο καθώς δεν έχει καν νόημα να εφαρμόζεται μια αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της αμερικανικής κυβέρνησης.
Το νόημα μιας αξιολόγησης είναι να υποδεικνύει την πιθανότητα χρεοκοπίας. Κανείς δεν ανησυχεί πραγματικά για τη χρεοκοπία της αμερικανικής κυβέρνησης, επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί πάντα να δημιουργεί περισσότερο χρήμα.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. Και αυτός ο κίνδυνος ισχύει για κάθε ομόλογο που αγοράζετε με δολάρια ΗΠΑ. Δεν έχει σημασία πόσο αξιόχρεος είναι ο εκδότης του ομολόγου. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος κίνδυνος ισχύει και αν πάρετε τα δολάριά σας και τα βάλετε κάτω από το στρώμα.
Αυτός ο κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός, καθώς κάθε μέρα, το δολάριο χάνει την αγοραστική του δύναμη.
Η υποτίμηση του δολαρίου είναι σαν μια χρεοκοπία. Αν μια κυβέρνηση πρέπει να καταφύγει στο τυπογραφείο για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, εξακολουθούν οι επενδυτές να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους όταν λήγει ένα κρατικό ομόλογο, αλλά χάνουν σε αγοραστική δύναμη. Τα δολάρια που θα παρθούν πίσω δεν θα αγοράζουν τόσα πολλά πράγματα.
Έτσι, μια ειλικρινής αξιολόγηση του κρατικού χρέους των ΗΠΑ θα ήταν η κατηγορία «σκουπίδια» - όχι λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά λόγω της μεγάλης πιθανότητας να συνεχίσει να διογκώνει την αξία του δολαρίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές είναι εγγυημένο ότι οι επενδυτές θα χάσουν με ένα μακροπρόθεσμο αμερικανικό κρατικό χρεόγραφο. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αγοραστεί ένα 30ετές δημόσιο ομόλογο με απόδοση λίγο πάνω από 4% σήμερα και να βγουν κερδισμένοι στο τέλος αυτής της διάρκειας. Σίγουρα, θα πάρουν πίσω όλα τα δολάριά τους (το πιθανότερο), αλλά αυτά τα δολάρια δεν θα έχουν ούτε κατά διάνοια την αξία που είχαν όταν τα επένδυσαν.
Αυτό εγείρει ένα βασικό ερώτημα: αν είναι εγγυημένο ότι θα χάσουν οι επενδυτές με ένα τέτοιο ομόλογο, ποια θα πρέπει να είναι η αξιολόγηση;
Κάποια στιγμή, οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να τυπώσει χρήμα για να πληρώσει τα χρέη της είναι ένας λόγος για να μην αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Είναι γνωστό ότι τα κρατικά ομόλογα είναι απλώς μελλοντικές πληρωμές δολαρίων ΗΠΑ. Έτσι, θα πρέπει πραγματικά να εξετάζετε η αξιολόγηση του νομίσματος και να εξετάζετε τι θα αξίζει το δολάριο σε 30 χρόνια. Θα καλύψει αυτό το επιτόκιο 4% αυτό που χάνετε μέσω του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου και θα δώσει κάποιο είδος θετικής απόδοσης;
Το συμπέρασμα είναι ότι η αξιολόγηση δεν έχει νόημα. Όλα τα κρατικά χρέη των ΗΠΑ είναι σκουπίδια. Οι άνθρωποι πρέπει να βγουν από όλα τα χρέη σε δολάρια το συντομότερο δυνατό.