Ο Μάρτιν Σελμάιρ, Γερμανός αξιωματούχος της Ένωσης, που ήταν ο ισχυρός επιτελάρχης του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέχρι το 2018, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε εκδήλωση στην αυστριακή πρωτεύουσα, μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.
«Θεέ μου, το 55% του αυστριακού φυσικού αερίου συνεχίζει να προέρχεται από τη Ρωσία», δήλωσε ο Σελμάιρ, εκφράζοντας την έκπληξή του για την έλλειψη αντιδράσεων στο γεγονός ότι οι πληρωμές για την προμήθεια του φυσικού αερίου της Αυστρίας χρησιμοποιούνται για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε μια αποστροφή του μάλιστα είπε: «Αιματοβαμμένα χρήματα στέλνονται κάθε μέρα στη Ρωσία».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αυστριακής κυβέρνησης, για τον μήνα Ιούνιο, το 60% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Αυστρίας προέρχονταν από τη Ρωσία, από περίπου 80% που ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Ο κ. Σελμάιρ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για συνάντηση με τον γενικό γραμματέα (του υπουργείου)», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ο Γερμανός αξιωματούχος βρισκόταν εκτός της χώρας και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του.
Μετά από δεκαετίες όπου η Αυστρία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φθηνό ρωσικό αέριο που αποστέλλεται μέσω αγωγών, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού των συντηρητικών και των αριστερών Πρασίνων τονίζει ότι στρέφεται μακριά από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά ότι η χώρα αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι είναι περιβάλλεται από ξηρά.
Άλλες χώρες, όπως η γειτονική Γερμανία, αυξάνουν την ικανότητά τους να εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο από άλλες περιοχές στα λιμάνια τους.
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας Καρολίν Εντσάτνλερ ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας μόνο με στενή συνεργασία. Όχι μόνο επιπόλαια σχόλια όπως αυτά που φέρεται να γίνονται δεν συμβάλλουν σε αυτό, αλλά αυτά είναι αβάσιμα και αντιπαραγωγικά».
Το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βιέννη δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλιο.