Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κεντρικές τράπεζες ανέφεραν καθαρές αγορές 55 τόνων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι κεντρικές τράπεζες ανέφεραν καθαρές πωλήσεις χρυσού, κυρίως λόγω της πώλησης 160 τόνων χρυσού από την Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της τρίμηνης περιόδου. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, αυτό ήταν μια συγκεκριμένη αντίδραση στη δυναμική της τοπικής αγοράς και πιθανότατα δεν αντανακλά αλλαγή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για τον χρυσό.
Αυτό επιβεβαιώθηκε τον Ιούνιο, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επέστρεψε στην αγορά, προσθέτοντας 11 τόνους χρυσού στα αποθέματά της. Συνέχισε την αύξηση των αποθεμάτων της τον Ιούλιο με αγορά 17 τόνων χρυσού.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η τουρκική κυβέρνηση επανέφερε τις ποσοστώσεις εισαγωγής χρυσού στις αρχές Αυγούστου. Μένει να δούμε αν αυτό θα οδηγήσει σε νέες πωλήσεις χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες σε περίπτωση που η τοπική ζήτηση χρυσού παραμείνει αυξημένη.
Η τουρκική κυβέρνηση αύξησε πρόσφατα την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό της χώρας στο 65%.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κατατάχθηκε ως ο μεγαλύτερος αγοραστής τον Ιούλιο, προσθέτοντας 23 τόνους χρυσού στα χαρτοφυλάκιά της. Ήταν ο ένατος συνεχόμενος μήνας αγορών για την κινεζική κεντρική τράπεζα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού από την αρχή του έτους, έχοντας αυξήσει τα επίσημα αποθέματά της κατά 188 τόνους. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κατέχει πλέον επίσημα 2.136 τόνους χρυσού, που αποτελούν το 4% των συνολικών αποθεμάτων της.
Η Κίνα έχει ιστορικό στο να προσθέτει στα αποθέματα και στη συνέχεια να σιωπά.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας συσσώρευσε 1.448 τόνους χρυσού μεταξύ 2002 και 2019, και στη συνέχεια δεν ανέφερε τίποτα για περισσότερα από δύο χρόνια, προτού ξαναρχίσει την υποβολή εκθέσεων το περασμένο φθινόπωρο.
Πολλοί εικάζουν ότι οι Κινέζοι συνέχισαν να προσθέτουν χρυσό στα αποθέματά τους εκτός βιβλίων κατά τη διάρκεια αυτών των σιωπηλών ετών.
Στην πραγματικότητα, πάντα υπήρχαν εικασίες ότι η Κίνα κατέχει πολύ περισσότερο χρυσό από ό,τι αποκαλύπτει επίσημα. Όπως επεσήμανε ο Τζιμ Ρίκαρντς στο Mises Daily το 2015, πολλοί άνθρωποι εικάζουν ότι η Κίνα διατηρεί αρκετές χιλιάδες τόνους χρυσού «εκτός βιβλίων» σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος (SAFE).
Πέρυσι, υπήρξαν μεγάλες αδήλωτες αυξήσεις στις κεντρικές τραπεζικές τοποθετήσεις χρυσού. Στις κεντρικές τράπεζες που συχνά αποτυγχάνουν να αναφέρουν τις αγορές τους περιλαμβάνονται η Κίνα και η Ρωσία. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα είναι ο μυστηριώδης αγοραστής που συσσωρεύει χρυσό για να ελαχιστοποιήσει την έκθεση στο δολάριο.
Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας (NBP) ήταν επίσης ένας μεγάλος αγοραστής χρυσού τον Ιούλιο, προσθέτοντας 22 τόνους χρυσού στα αποθέματά της. Ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας αγορών χρυσού για την πολωνική κεντρική τράπεζα, συνολικού ύψους 71 τόνων.
Το φθινόπωρο του 2021, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Πολωνίας Άνταμ Γκλαπίτσκι δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα σχεδίαζε να προσθέσει 100 τόνους χρυσού στα αποθέματά της το 2022. Δεν είναι σαφές γιατί η τράπεζα δεν το ακολούθησε, αλλά τώρα υπολείπονται μόλις 29 τόνοι από τον δηλωμένο αυτό στόχο.
Όταν ανακοίνωσε το σχέδιο επέκτασης των αποθεμάτων χρυσού, ο Γκλαπίτσκι δήλωσε ότι η κατοχή χρυσού είναι θέμα οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας.
Ο χρυσός θα διατηρήσει την αξία του ακόμη και όταν κάποιος διακόψει την τροφοδοσία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καταστρέφοντας τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε ηλεκτρονικά λογιστικά αρχεία. Φυσικά, αυτό είναι υπόθεση και δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί. Όμως η κεντρική τράπεζα οφείλει να είναι προετοιμασμένη ακόμη και για τις πιο δυσμενείς συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε μια ιδιαίτερη θέση για τον χρυσό στη διαδικασία διαχείρισης του συναλλάγματος.
Τρεις άλλες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν χρυσό τον Ιούλιο το Κατάρ 3 τόνους, η
Σιγκαπούρη 2 τόνους και η Τσεχική Δημοκρατία 2 τόνους. Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης ανέφερε επίσης αγορά χρυσού 30 τόνων τον Ιούνιο, αφού είχαν ήδη καταρτιστεί τα στοιχεία για τον εν λόγω μήνα.
Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει εκ νέου την αγορά ξένου συναλλάγματος και χρυσού τους επόμενους μήνες, αλλά υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο.
Το Καζακστάν (4 τόνοι) και το Ουζμπεκιστάν (11 τόνοι) ήταν οι αξιοσημείωτοι πωλητές χρυσού τον Ιούλιο. Δεν είναι ασυνήθιστο για τις τράπεζες που αγοράζουν από την εγχώρια παραγωγή - όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν - να εναλλάσσονται μεταξύ αγοράς και πώλησης.
Ακόμη και με τις μεγάλες πωλήσεις της Τουρκίας νωρίτερα φέτος, οι καθαρές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ανήλθαν σε 387 τόνους μέχρι το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό ήταν το υψηλότερο σύνολο του πρώτου εξαμήνου από τότε που ο οργανισμός άρχισε να καταρτίζει τριμηνιαία στοιχεία το 2000. Αυτό συνέχισε την τάση αύξησης των αποθεμάτων χρυσού που είδαμε πέρυσι.
Οι συνολικές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το 2022 ανήλθαν σε 1.136 τόνους. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο καθαρών αγορών που έχει καταγραφεί από το 1950, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό το 1971. Ήταν το 13ο συνεχόμενο έτος καθαρών αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την έρευνα 2023 Central Bank Gold Reserve Survey που δημοσίευσε πρόσφατα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το 24% των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζουν να προσθέσουν περισσότερο χρυσό στα αποθέματά τους τους επόμενους 12 μήνες. Το 71% των κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι το συνολικό επίπεδο των παγκόσμιων αποθεμάτων θα αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για αύξηση 10 μονάδων σε σχέση με πέρυσι.