Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Πολωνίας προχώρησε την Τετάρτη με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της πολωνικής κυβέρνησης και μιας κοινοπραξίας αμερικανικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Westinghouse και Bechtel.
Ο πυρηνικός σταθμός θα κατασκευαστεί στην περιοχή Πομερανία κοντά στη Βαλτική Θάλασσα και χαρακτηρίζεται ως μέρος της προσπάθειας της Πολωνίας να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα.
Η συμφωνία με την πολωνική κρατική εταιρεία Polskie Elektrownie Jadrowe (PEJ) θα προβλέπει τη δαπάνη 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δύο εργοστάσια με τρεις αντιδραστήρες το καθένα. Ο πρώτος από τους τρεις αντιδραστήρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2033, ενώ ολόκληρο το έργο προβλέπεται να λειτουργήσει μια δεκαετία μετά από αυτό, αναφέρει το Associated Press.
Η πολωνική κυβέρνηση θεωρεί την πυρηνική ενέργεια ως βασικό στοιχείο της «καθαρής ενέργειας», ενώ παράλληλα χρησιμεύει ως ένας τρόπος μείωσης της εξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες.
«Θέλω να κάνω μια πολύ ισχυρή έκκληση: δεν έχουμε την πολυτέλεια να απορρίψουμε την πυρηνική ενέργεια», απηύθυνε έκκληση η Άννα Λουκασζέβσκα-Τρζετσιάκοβσκα, υφυπουργός της Πολωνίας για τις στρατηγικές ενεργειακές υποδομές, στο συνέδριο Energy Day 2023 νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Χωρίς πυρηνική ενέργεια, μεγάλης κλίμακας και SMR [μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες], δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τις κλιματικές μας φιλοδοξίες και να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια», πρόσθεσε η ίδια.
Η Πολωνία δεν είναι η μόνη στην Ευρώπη στο μέτωπο της πυρηνικής ενέργειας, το οποίο αποτελεί διχαστικό ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γαλλία είναι επίσης υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, ενώ η Γερμανία και η Ισπανία απορρίπτουν την ιδέα ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να θεωρείται «ανανεώσιμη». Τα κράτη μέλη της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας στοχεύουν να φτάσουν τα 150 γιγαβάτ πυρηνικής ισχύος στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ μέχρι το 2050.
Σε 13 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ υπάρχουν 103 αντιδραστήρες. Περίπου το 25% της ενέργειας της ΕΕ είναι πυρηνική, με περισσότερο από το ήμισυ αυτής να παράγεται στη Γαλλία, σύμφωνα με το Euronews. Μόνο η Ιταλία και η Λιθουανία έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα την πλήρη κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.