Οι τιμές του πετρελαίου θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι το 2024, σε περίπτωση που ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ δεν επεκταθεί στην περιοχή - διαφορετικά, σε ένα σενάριο «μεγάλης διαταραχής της προσφοράς», οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν έως και στα 157 δολάρια το βαρέλι, ανέφερε τη Δευτέρα η Παγκόσμια Τράπεζα.
Αυτό το τρίμηνο, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια ανά βαρέλι - όχι πολύ διαφορετική από την τιμή του πετρελαίου νωρίς τη Δευτέρα, λίγο κάτω από τα 90 δολάρια, σύμφωνα με τις τελευταίες προοπτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αγορές εμπορευμάτων που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.
Μέχρι στιγμής, η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 6% μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Αλλά οι τιμές των γεωργικών προϊόντων, των περισσότερων μετάλλων και άλλων εμπορευμάτων έχουν ελάχιστα μετακινηθεί, κυρίως λόγω της βελτιωμένης ικανότητας της παγκόσμιας οικονομίας να απορροφά τους κραδασμούς των τιμών του πετρελαίου, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ωστόσο, η τράπεζα έχει αξιολογήσει τρία πιθανά σενάρια κινδύνου διαταραχών του εφοδιασμού με πετρέλαιο με βάση την ιστορική εμπειρία από τη δεκαετία του 1970.
Σε ένα σενάριο «μικρής διαταραχής», όπου η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωνόταν έως και κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξάνονταν αρχικά μεταξύ 3% και 13% σε σχέση με τον μέσο όρο του τρέχοντος τριμήνου - σε ένα εύρος από 93 έως 102 δολάρια το βαρέλι.
Το σενάριο της «μέσης διαταραχής», που αντιστοιχεί περίπου στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, θα αφαιρούσε έως και 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα από την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και θα οδηγούσε τις τιμές του πετρελαίου σε άλμα κατά 21% έως 35% αρχικά - μεταξύ 109 και 121 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Σε ένα σενάριο «μεγάλης διαταραχής», συγκρίσιμο με το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου το 1973, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα συρρικνωνόταν έως και κατά 8 εκατομμύρια bpd και θα ωθούσε τις τιμές να εκτοξευθούν αρχικά κατά 56% έως 75%, μεταξύ 140 και 157 δολαρίων το βαρέλι, πρόσθεσε η τράπεζα.
«Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει ένα διπλό ενεργειακό σοκ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες - όχι μόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και από τη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ιντέρμιτ Γκιλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ανώτερος αντιπρόεδρος για τα οικονομικά της ανάπτυξης.