Η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέας διαδρομής φυσικού αερίου

Η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέας διαδρομής φυσικού αερίου
Πέμπτη, 02/11/2023 - 11:11

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom συνεργάζεται με την Κίνα για την περαιτέρω αύξηση των παραδόσεων ρωσικών αγωγών στην κινεζική αγορά και συζητά την επιτάχυνση της έναρξης των προμηθειών μέσω της διαδρομής της Άπω Ανατολής, δήλωσε ο Σιε Ζουν, αντιπρόεδρος της China National Petroleum Corporation (CNPC), σε φόρουμ φυσικού αερίου στη Ρωσία την Τετάρτη.

«Η εταιρεία μας και η PJSC Gazprom προσπαθούν να οικοδομήσουν μια στενότερη ενεργειακή εταιρική σχέση και επιταχύνουν συστηματικά την υλοποίηση του έργου προμήθειας φυσικού αερίου κατά μήκος της διαδρομής της Άπω Ανατολής», δήλωσε ο Σιέ Ζουν, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Επί του παρόντος, η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia.

Η συμφωνία για τον αγωγό Power of Siberia 2 δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, λόγω ορισμένων στασιμότητας ορισμένων σημείων, συμπεριλαμβανομένων των τιμών στις οποίες η Gazprom θα παραδώσει το αέριο.

Ο αγωγός Power of Siberia 2 έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή Αλτάι της Δυτικής Σιβηρίας της Ρωσίας στη βορειοανατολική Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει την κατασκευή του τμήματος της Μογγολίας του μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου προς την Κίνα ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τη Ρωσίδα αναπληρώτρια πρωθυπουργό Βικτόρια Αμπραμτσένκο.

Ο σχεδιασμός για το μογγολικό τμήμα του Power of Siberia 2, Soyuz Vostok, αναμένεται να εγκριθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 και η κατασκευή θα μπορούσε να ξεκινήσει τότε, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Κίνα έχει καταστεί προορισμός πρώτης προτεραιότητας για τη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom μετά τη ρήξη με την Ευρώπη.

Το Power of Siberia ήταν ένα από τα μεγαλύτερα έργα που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Gazprom και ο πρώτος αγωγός για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Κίνα.

Νωρίτερα φέτος, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να προμηθεύσει την Κίνα με ποσότητες φυσικού αερίου συγκρίσιμες με τις ποσότητες που η Μόσχα έστελνε στη Δυτική Ευρώπη πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.