Η Κίνα συνέχισε να αγοράζει φθηνότερο αργό από το Ιράν ακόμη και μετά την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο ιρανικό πετρέλαιο το 2018.
Αλλά τώρα το Ιράν φέρεται να επιδιώκει μικρότερες εκπτώσεις σε σχέση με το Brent για την προμήθεια αργού στην Κίνα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε «αδιέξοδο» μεταξύ του Ιράν και των Κινέζων πελατών του.
Το Ιράν έχει επιδιώξει εκπτώσεις 5 έως 6 δολάρια ανά βαρέλι για το ελαφρύ αργό του για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το Dated Brent, δήλωσαν στο Reuters εμπορικές πηγές που χειρίζονται το αργό. Οι συμφωνίες για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο συμφωνήθηκαν τον Νοέμβριο σε τιμές εκπτώσεων περίπου 10 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση με το Brent.
Δεν είναι σαφές αν τα κινεζικά διυλιστήρια θα δεχθούν τη νέα τιμή, δήλωσε στο Reuters στέλεχος εμπορικών δραστηριοτήτων που εδρεύει στην Κίνα.
Τουλάχιστον ένα ανεξάρτητο διυλιστήριο με έδρα τη Σαντόνγκ αποδέχθηκε τις υψηλότερες τιμές και αγόρασε ένα φορτίο με τις μικρότερες εκπτώσεις στα τέλη Δεκεμβρίου, δήλωσαν εμπορικές πηγές στο Reuters.
«Οι αγοραστές εξακολουθούν να αγωνίζονται να βρουν μια λύση, καθώς οι νέες τιμές είναι πολύ υψηλές», δήλωσε Κινέζος αγοραστής με έδρα τη Σαντόνγκ.
«Αλλά δεδομένου ότι έχουν περιορισμένες επιλογές και η ιρανική πλευρά είναι πολύ σκληρή, τα περιθώρια για διαπραγματεύσεις για τις τιμές είναι δύσκολα και δεν ευνοούν τους Κινέζους αγοραστές» πρόσθεσε.
Οι υψηλότερες τιμές για το ιρανικό αργό θα συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους των ανεξάρτητων διυλιστηρίων που δεν απέφυγαν να αγοράσουν προμήθειες από το Ιράν μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων. Επιπλέον, η αύξηση των τιμών του ιρανικού αργού για τους Κινέζους πελάτες θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη διαθεσιμότητα φθηνών προμηθειών αργού για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, ο οποίος εξοικονομεί δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ αγοράζοντας πετρέλαιο που υπόκειται σε κυρώσεις.
Η Κίνα εκτιμάται ότι εξοικονόμησε 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023, καθώς εισήγαγε όγκους ρεκόρ φθηνότερου πετρελαίου από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα -καθώς και οι τρεις βρίσκονται υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης, όπως έδειξε ανάλυση του Reuters πέρυσι.