Περισσότερα από 6.000 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη, σε ύπουλα νερά στα ανοικτά των ακτών της Σιγκαπούρης, ένας «σκοτεινός στόλος» πετρελαιοφόρων περιμένει να ξεφορτώσει το πολύτιμο φορτίο που βοηθά να κρατήσει την οικονομία του Ιράν στην επιφάνεια - μια εξάρτηση που θα μπορούσε επίσης να τη βουλιάξει.
Ο στόλος έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια, παραδίδοντας ιρανικό αργό στην Κίνα, καθώς οι χώρες εργάζονται από κοινού για να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις που στοχεύουν τις προσοδοφόρες εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης. Αλλά ενώ το παράνομο εμπόριο έχει ενισχύσει τον προϋπολογισμό του Ιράν, συνοδεύεται επίσης από τεράστιο κόστος και κίνδυνο για την Τεχεράνη.
Το Ιράν δίνει στην Κίνα μια γερή έκπτωση για να πάρει το απαγορευμένο πετρέλαιό του
Το Ιράν δίνει στην Κίνα μια γερή έκπτωση για να πάρει το απαγορευμένο πετρέλαιό του, αφαιρώντας 12 έως 15 τοις εκατό από την τιμή κάθε βαρελιού, ώστε να αξίζει τον κόπο για το Πεκίνο να αναλάβει την ευθύνη της παράκαμψης των κυρώσεων, σύμφωνα με έρευνα της μονάδας ανάλυσης δεδομένων του Radio Farda του RFE/RL.
Προστίθενται επίσης πρόσθετα κόστη: εργασίες από πλοίο σε πλοίο για την εκφόρτωση του πετρελαίου, μεσάζοντες, μεταφορές κρυφών χρημάτων και μετατροπή του πετρελαίου σε πετρέλαιο από τρίτη χώρα για να αποκρύψει την ιρανική του προέλευση, δήλωσε ο Ντάλγκα Χατίνογλου, ειδικός σε θέματα ιρανικής ενέργειας.
Συνολικά, δήλωσε ο Χατίνογλου, ο οποίος συμβάλλει στη μονάδα ανάλυσης δεδομένων του Radio Farda, τα στοιχεία του προϋπολογισμού του Ιράν και οι επίσημες δηλώσεις δείχνουν ότι το 30% των δυνητικών εσόδων της χώρας από το πετρέλαιο σπαταλήθηκε πέρυσι.
Και με το σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος να συζητείται επί του παρόντος από το ιρανικό κοινοβούλιο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το στοίχημα της Τεχεράνης να σβήσει τη δίψα της Κίνας για πετρέλαιο θα συνεχίσει να είναι πανάκεια.
Με το Ιράν να εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το Πεκίνο για να πάρει το πετρέλαιό του και από άλλες οντότητες για να διευκολύνει το εμπόριο, η Τεχεράνη κατάφερε να εισφέρει τα απελπιστικά αναγκαία έσοδα στην οικονομία της. Αλλά το Ιράν έχει επίσης θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο να δει την κύρια ροή εσόδων του να στερεύει.
Εξάρτηση από την Κίνα
«Υπάρχει σίγουρα ένας βαθμός στον οποίο η Τεχεράνη έχει γίνει πιο εξαρτημένη από την Κίνα ή από εκείνους που θα ήταν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με το Ιράν παρά τις δυτικές κυρώσεις», δήλωσε ο Σπένσερ Βούκσιτς, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Castellum, η οποία παρακολουθεί στενά τα διεθνή καθεστώτα κυρώσεων.
Ο Βούκσιτς δήλωσε ότι το Ιράν «τίθεται σίγουρα σε αδύναμη θέση με το να πρέπει να εξαρτάται από έναν μόνο εξωτερικό εταίρο που είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί και να συνεργαστεί με την Τεχεράνη».
Το Ιράν έχει διατυμπανίσει το εξωτερικό του εμπόριο, υποστηρίζοντας τον Δεκέμβριο ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο συνέβαλαν σε ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο για τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.
Όμως ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που αποτελεί μακράν το μεγαλύτερο μέρος της ιρανικής οικονομίας, δεν θα είναι αρκετός για να σώσει τον τρέχοντα προϋπολογισμό ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε πέρυσι.
Το ιρανικό οικονομικό έτος, το οποίο ακολουθεί το περσικό ημερολόγιο και θα λήξει τον Μάρτιο, αναμένεται να καταλήξει σε μεγάλο έλλειμμα. Κατά την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι αναγνώρισε έλλειμμα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αλλά το έλλειμμα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο - έως και 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο στην ιστορία του Ιράν - μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους, σύμφωνα με το Radio Farda. Αυτό συμβαίνει επειδή τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το ήμισυ των αναμενόμενων εσόδων από το πετρέλαιο πραγματοποιήθηκε, εν μέρει λόγω των χαμηλότερων από τις αναμενόμενες τιμές του πετρελαίου και των πρόσθετων δαπανών και εκπτώσεων που σχετίζονται με το εμπόριο πετρελαίου της Τεχεράνης με την Κίνα.
Ενώ οι προσδοκίες του προϋπολογισμού βασίζονταν στην πώληση πετρελαίου στα 85 δολάρια ανά βαρέλι, η τιμή του αργού έπεσε κάτω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι τον Δεκέμβριο και είχε άγριες διακυμάνσεις πρόσφατα, εν μέσω ανησυχιών ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να διαταράξουν τη ναυτιλία και την παραγωγή.
Και ενώ το Ιράν ανέμενε να εξάγει 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (bpd), εξήγαγε μόνο 1,2 εκατομμύρια bpd τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σύμφωνα με το Radio Farda.
Συνολικά, το Radio Farda εκτιμά ότι το Ιράν έχασε περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως σε δυνητικά έσοδα μέσω του εμπορίου του με την Κίνα, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του ιρανικού προϋπολογισμού.
Για τον επερχόμενο προϋπολογισμό ύψους περίπου 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι προσδοκίες για τα εγχώρια και ξένα έσοδα από το πετρέλαιο έχουν υποχωρήσει κατά 3%, σύμφωνα με τον Χατίνογλου, ακόμη και όταν ο ίδιος ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά περίπου 18%.
Συνυπολογίζοντας τη διακύμανση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, οι οποίες υπολείπονται κατά πολύ του μέσου όρου που εκτιμάται για το τρέχον έτος, ο πήχης έχει μειωθεί στα 71 δολάρια ανά βαρέλι. Η Τεχεράνη αναμένει επίσης χαμηλότερους όγκους εξαγωγών πετρελαίου --οι οποίες μόνο για λίγο ικανοποίησαν τις προβλέψεις για 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2018-- με πρόβλεψη μόνο για 1,35 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν αναμένεται να καλύψει το κενό που αφήνουν τα χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο αυξάνοντας τους φόρους σε πλούσιους ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενώ ο Χατίνογλου λέει ότι η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να ενισχύσει τα έσοδα αυξάνοντας τις εγχώριες τιμές ενέργειας.
Στην αβεβαιότητα των οικονομικών του Ιράν προστίθεται το ενδεχόμενο εξασθένησης της κινεζικής ζήτησης για το πετρέλαιό του και ο ανταγωνισμός από τη Ρωσία, η οποία, όπως και η Τεχεράνη, στέλνει απαγορευμένο πετρέλαιο στο Πεκίνο.