Οι SMR είναι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν δυναμικότητα ισχύος έως 300 MW(e) ανά μονάδα, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της δυναμικότητας παραγωγής των παραδοσιακών πυρηνικών αντιδραστήρων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Οι SMR προσφέρουν εξοικονόμηση κόστους και χρόνου κατασκευής και μπορούν να αναπτυχθούν σταδιακά για να ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, αναφέρει ο οργανισμός.
Η ΕΕ και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες επιδιώκουν να ενισχύσουν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για να επιτύχουν τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους τους.
Η ΕΕ επιδιώκει να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή βιομηχανική συμμαχία για τους SMR, καθώς το μπλοκ παρακολουθεί «ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια και για τις δυνατότητές της να αντιμετωπίσει όλες τις κύριες προκλήσεις που υπάρχουν: την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ασφάλεια του εφοδιασμού με ενέργεια και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ», δήλωσε τον Νοέμβριο σε εκδήλωση του κλάδου ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.
«Η επιτυχής ανάπτυξη των SMR πρέπει να λάβει χώρα έως την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να υπάρξει σημαντική συμβολή στην πορεία μας προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050», πρόσθεσε ο Σίμσον.
Η Επιτροπή έχει πλέον συντάξει σχέδιο ευρωπαϊκής βιομηχανικής συμμαχίας, στόχος της οποίας «είναι να διευκολύνει και να επιταχύνει την ανάπτυξη, επίδειξη και εγκατάσταση των πρώτων έργων SMR στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 2030», σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης που έχει δει το Bloomberg News.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι SMR θα μπορούσαν να αποτελέσουν «βασική συμβολή» στον νέο στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2040.
Η επάνοδος της πυρηνικής ενέργειας σε πολλές χώρες αναμένεται να οδηγήσει σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια σε επίπεδο ρεκόρ το 2025, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) σε έκθεσή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Μέχρι το επόμενο έτος, η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας προβλέπεται να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2021, ανέφερε ο ΔΟΕ στην έκθεσή του Electricity 2024.
Μετά την ενεργειακή κρίση του 2022, πολλές κυβερνήσεις -με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Γερμανίας- επέλεξαν να ενισχύσουν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια και να μειώσουν τις εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς στοχεύουν στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.