Οι αναλυτές από την πλευρά τους εικάζουν ότι οι προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Εν συνεχεία, οι επενδυτικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι η αύξηση της προσφοράς από παραγωγούς εκτός της συμφωνίας ΟΠΕΚ+ εξέπληξε την αγορά τα τελευταία δύο χρόνια και ότι ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, ίσως έχει αναγνωρίσει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα και πρέπει να παλέψει σκληρότερα για το μερίδιο αγοράς που κατέχει.
Επίσης, υπάρχει η πεποίθηση ότι η αιφνιδιαστική ανακοίνωση τηςSaudi Aramco θα μπορούσε να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τέλος, η διακοπή της επέκτασης αναμένεται να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια του σαουδαραβικού πετρελαϊκού γίγανταAramco από κεφαλαιουχικές δαπάνες για τεράστια νέα έργα, μειώνοντας την πίεση στον ισολογισμό και αφήνοντας ενδεχομένως περισσότερα μετρητά για τα ταμεία του βασιλείου, το οποίο σχεδιάζει ένα τεράστιο ποσό δαπανών για φουτουριστικά έργα όπως το έργοNEOM - ένας βασικός πυλώνας του προγράμματοςVision 2030 της Σαουδικής Αραβίας για την τόνωση της οικονομίας της και τη διαφοροποίησή της από το πετρέλαιο.
ΗAramco δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι έλαβε εντολή από την ηγεσία του Βασιλείου να σταματήσει τις εργασίες για την επέκταση της μέγιστης βιώσιμης δυναμικότητάς της στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, διατηρώντας την αντ' αυτού στα 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι θα επικαιροποιήσει τα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών για το έτος τον Μάρτιο, όταν θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2023.
Η Σαουδική Αραβία μπορεί να εξέπληξε τις αγορές με την ανακοίνωση, αλλά η απόφαση αυτή συζητούνταν για τουλάχιστον έξι μήνες λόγω των ανησυχιών ότι ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού στον κόσμο δεν αξιοποιούσε πλήρως την πλεονάζουσα παραγωγική του ικανότητα, ανέφερε την Τετάρτη τοReuters, επικαλούμενο πηγή του κλάδου.
Ούτε ηAramco ούτε η Σαουδική Αραβία παρέθεσαν τους λόγους για την απόφαση να εγκαταλειφθούν τα σχέδια επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας. Η σπασμωδική αντίδραση των αναλυτών και των συμμετεχόντων στην αγορά ήταν ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μπορεί να αναθεώρησε προς τα κάτω τις προσδοκίες του για τη ζήτηση πετρελαίου μακροπρόθεσμα.
Δημόσια, οι Σαουδάραβες και ο ΟΠΕΚ συνεχίζουν να λένε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να αντισταθμίσει τη μειωμένη παραγωγή από τα ώριμα κοιτάσματα.
Ο ΟΠΕΚ αύξησε μάλιστα σημαντικά τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου και τώρα αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανέλθει σε περίπου 116 εκατ. βαρέλια το 2045, αυξημένη κατά 6 εκατ. βαρέλια το 2045 σε σύγκριση με την προηγούμενη περσινή εκτίμηση, καθώς η κατανάλωση ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα χρειάζεται όλες τις μορφές ενέργειας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), ωστόσο, αναφέρει ότι η κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου είναι ορατή μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
Καθώς η Σαουδική Αραβία ηγείται των προσπαθειών για τη διαχείριση της προσφοράς πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+, ενδέχεται να έχει αποφασίσει ότι η τρέχουσα μέγιστη βιώσιμη δυναμικότητά της των 12 εκατομμυρίωνbpd είναι αρκετή, λαμβάνοντας υπόψη ότι διαθέτει πλέον 3 εκατομμύριαbpd πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
Το Βασίλειο μόνο σπάνια έχει προμηθεύσει την αγορά με περισσότερα από 11 εκατ.bpd, για παράδειγμα, τους πρώτους μήνες του 2020 εν μέσω του ολοκληρωμένου πολέμου τιμών με τη Ρωσία, ενώ οι τιμές είχαν καταρρεύσει, καθώς οCovid κατέστρεφε τη ζήτηση.
Επί του παρόντος, η Σαουδική Αραβία παράγει 9 εκατομμύριαbpd αργού, καθώς ηγείται των προσπαθειών του ΟΠΕΚ+ για τη «σταθεροποίηση της αγοράς».
Εκτός από τις ανησυχίες για τη ζήτηση μακροπρόθεσμα, ο άλλος λόγος που συζητείται περισσότερο για τη στροφή της Σαουδικής Αραβίας στην επέκταση της παραγωγικής ικανότητας είναι η ισχυρότερη αύξηση της προσφοράς από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ+ τα τελευταία χρόνια, και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λένε πολλοί αναλυτές.