Ο Μαντμπουλί δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν Αιγύπτιοι και Εμιρατινοί αξιωματούχοι, ότι η Αίγυπτος θα λάβει προκαταβολή ύψους 15 δισ. δολαρίων την ερχόμενη εβδομάδα και άλλα 20 δισ. δολάρια εντός δύο μηνών, δίνοντας το φιλί της ζωής στην Αιγυπτιακή οικονομία που βαδίζει προς το ΔΝΤ.
Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση σε έργο αστικής ανάπτυξης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για σύμπραξη μεταξύ της αιγυπτιακής κυβέρνησης και μιας κοινοπραξίας των Εμιράτων με επικεφαλής την ADQ, όπως είπε.
Η είδηση σχετικά με την πώληση προκάλεσε αντιδράσεις και την καταδίκη των επικριτών της κυβέρνησης, οι οποίοι δήλωσαν ότι η γη είναι μία από τις πιο πολύτιμες παράκτιες τοποθεσίες της Αιγύπτου και ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθεί από τοπικούς επενδυτές.
Ωστόσο, ο Μαντμπουλί δήλωσε ότι το αιγυπτιακό κράτος θα έχει μερίδιο 35% των κερδών από το έργο αυτό, αν και πρόκειται για ιδιωτική επένδυση με την πλειοψηφία των μετοχών να κατέχει η κοινοπραξία των ΗΑΕ.
Είπε ακόμα ότι η έκταση του έργου Ρας ελ-Χέκμα είναι 170 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει οικιστικές γειτονιές, τουριστικά θέρετρα, σχολεία, πανεπιστήμια, μια βιομηχανική ζώνη, μια κεντρική οικονομική και επιχειρηματική περιοχή, μια διεθνή μαρίνα για τουριστικά σκάφη και ένα διεθνές αεροδρόμιο νότια της πόλης.
Ο Μαντμπουλί δήλωσε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει 11 δισ. δολάρια που έχουν ήδη κατατεθεί από τα ΗΑΕ στην Κεντρική Τράπεζα, ποσό που θα μετατραπεί σε επιχορήγηση.
Όσον αφορά την τύχη των κατοίκων της περιοχής Ρας ελ-Χέκμα, ο Μαντμπουλί δήλωσε ότι θα μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές και θα τους παρασχεθεί οικονομική αποζημίωση. Πρόσθεσε ότι το έργο θα ανακουφίσει την οικονομική κρίση της χώρας.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Αιγύπτιος μεγαλοεπιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαγίρις δήλωσε ότι αυτή θα συμβάλει στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης με την «προσέλκυση ξένου συναλλάγματος, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας».
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Ρας ελ-Χέκμα, η τιμή του δολαρίου ΗΠΑ στις παράλληλες αγορές μειώθηκε κατά 5 αιγυπτιακές λίρες, φθάνοντας τις 57, έναντι 62 την Πέμπτη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cairo24.
Η Αίγυπτος βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μια συμφωνία διάσωσης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια. Αναμένεται να ακολουθήσει υποτίμηση του νομίσματος ώστε να ταιριάζει με τις τιμές της μαύρης αγοράς - σχεδόν διπλάσια από την επίσημη ισοτιμία των 31 αιγυπτιακών λιρών προς το δολάριο ΗΠΑ.
Ο Μαντμπουλί δήλωσε την Παρασκευή ότι το Κάιρο βρίσκεται πλέον «πολύ, πολύ λίγα βήματα μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ, μετά τις επενδύσεις στο Ρας ελ-Χέκμα.
Η Αίγυπτος, όπου ζουν περισσότεροι από 109 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση, με πληθωρισμό ρεκόρ και ελλείψεις συναλλάγματος. Τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Αίγυπτο έφτασε κοντά στο 40%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, βυθίζοντας πολλούς Αιγυπτίους κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας.
Περισσότερος από τον μισό πληθυσμό βρισκόταν ήδη κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας πριν από την τρέχουσα κρίση. Το εξωτερικό χρέος έχει τετραπλασιαστεί, φθάνοντας τα 164 δισ. δολάρια, κατά τη διάρκεια της σχεδόν 10ετούς προεδρίας του προέδρου Αμπντελφατάχ ελ Σίσι. Η εξυπηρέτηση του χρέους καταναλώνει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων δαπανών του κράτους.
Τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα της Αιγύπτου ανέρχονται σε 35 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή Κεντρική Τράπεζα, ο λόγος των βραχυπρόθεσμων χρεών προς τα συναλλαγματικά αποθέματα το 2022 ξεπέρασε το 80%, διπλάσιος από εκείνον του 2021.