Οι συνομιλίες για μια νέα συμφωνία του ΠΟΕ διεξάγονται αυτή την εβδομάδα στο Άμπου Ντάμπι και εν μέσω διαφωνιών συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για μια τελική δήλωση.
Η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2021, επιθυμεί να συμπεριλάβει τη βιωσιμότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη δήλωση του ΠΟΕ από την υπουργική διάσκεψη.
Πολλές χώρες όμως διαφωνούν με αυτό.
Η γενική διευθύντρια έχει προτείνει εναλλακτική γλώσσα που αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή, με προτεινόμενη παράγραφο:
«Επαναβεβαιώνουμε τη σημασία της συμβολής που μπορεί να έχει το πολυμερές εμπορικό σύστημα στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και των συναφών φυσικών καταστροφών, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης, καθώς και στην προώθηση της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική της διάσταση, στο βαθμό που σχετίζονται με τις εντολές του ΠΟΕ και κατά τρόπο που να συνάδει με τις αντίστοιχες ανάγκες και ανησυχίες των μελών σε διαφορετικά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης».
Η προτεινόμενη παράγραφος στη συνέχεια αναφέρει ότι «αναγνωρίζουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Επιτροπής Εμπορίου και Περιβάλλοντος (ΕΕΠ), συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας θεματικών συνόδων που επιτρέπουν στα μέλη να εμβαθύνουν τις συζητήσεις, μεταξύ άλλων για τη σχέση μεταξύ εμπορικών και περιβαλλοντικών μέτρων».
Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, υποστηρίζουν ότι οι εμπορικές συμφωνίες και τα θέματα του ΠΟΕ θα πρέπει να αφορούν μόνο εμπορικά θέματα.
«Ο ΠΟΕ δεν θα πρέπει να διαπραγματεύεται κανόνες για θέματα που δεν σχετίζονται με το εμπόριο, όπως η κλιματική αλλαγή, το φύλο, η εργασία κ.λπ. Αντίθετα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε αντίστοιχους διακυβερνητικούς οργανισμούς», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εμπορίου Πίγιους Γκόγιαλ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η πιο πρόσφατη παγκόσμια σύνοδος κορυφής για το κλίμα έδειξε επίσης τις διαιρέσεις μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών ορυκτών καυσίμων.
Τελικά, η σύνοδος κορυφής COP28 για το κλίμα, η οποία διήρκεσε μία ημέρα στην παράταση εν μέσω έντονων συζητήσεων για το μέλλον της χρήσης και της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, έληξε με ένα συμβιβαστικό κείμενο που αναφερόταν για πρώτη φορά σε μια έκκληση προς όλα τα μέρη να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.
Η τελική συμφωνία ήταν αποδυναμωμένη σε σύγκριση με οποιαδήποτε αναφορά στη σταδιακή κατάργηση ή σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων, καθώς οι αντιρρήσεις πολλών πετρελαιοεξαγωγικών χωρών -με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία- συγκράτησαν τις συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες και έστειλαν τη διάσκεψη στην παράταση.