Το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης έργων υδρογόνου θα περιλαμβάνει την παροχή στους επενδυτές συνολικά 300.000 εκταρίων οικοπέδων που κυμαίνονται από 10.000 έως 30.000 εκτάρια, ανάλογα με το μέγεθος των αναμενόμενων έργων, δήλωσε το Μαρόκο.
Η λεγόμενη «προσφορά του Μαρόκου» για την ενίσχυση της ανάπτυξης του πράσινου υδρογόνου βασίζεται επίσης σε μια ανταγωνιστική υποδομή που σχεδιάζεται, αναπτύσσεται και συντηρείται σύμφωνα με τα καλύτερα διεθνή πρότυπα και τις ανάγκες της βιομηχανίας πράσινου υδρογόνου, καθώς και σε κίνητρα και μέτρα στήριξης για τους κατόχους έργων, δήλωσε η βορειοαφρικανική χώρα.
Το Μαρόκο θα μπορούσε «να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο», σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Χάρη στην άφθονη ηλιακή ακτινοβολία όλο το χρόνο, το Μαρόκο έχει καταστεί σημαντικός παραγωγός ηλιακής ενέργειας. Επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με καθαρή ενέργεια, δεδομένης της εγγύτητάς του με την ΕΕ, η οποία έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους καθαρής ενέργειας, μείωσης των εκπομπών και μηδενικής κατανάλωσης.
Το Μαρόκο, που βρίσκεται στο κατώφλι της Ευρώπης και φιλοδοξεί να παράγει το 52% της ηλεκτρικής του ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, έχει αναδειχθεί σε πολλά υποσχόμενο ενεργειακό εταίρο.
Το Μαρόκο φιλοξενεί επίσης το μεγαλύτερο συγκεντρωτικό ηλιακό έργο στον κόσμο, το ηλιακό συγκρότημα Noor Ouarzazate με δυναμικότητα άνω των 500 μεγαβάτ (MW).
Η χώρα επιδιώκει τώρα να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα του πράσινου υδρογόνου, το οποίο παράγεται από τη διάσπαση του νερού μέσω ηλεκτρόλυσης με τη χρήση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.
Ενώ η βαριά βιομηχανία και οι κυβερνήσεις εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο υδρογόνο για ταχύτερη απεξάρτηση από τον άνθρακα και οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας και οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν στην παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το κόστος είναι ακόμη υψηλό για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και εμποδίζει τη μαζική ανάπτυξη έργων, λένε οι αναλυτές.
Οι αναλυτές προβλέψεων, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) - ενός ένθερμου υποστηρικτή όλων των πράσινων πραγμάτων - αναγνωρίζουν ότι το κόστος πρέπει να μειωθεί σημαντικά εάν το καθαρό υδρογόνο πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.