Παγκόσμια Τράπεζα και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για πρόγραμμα 1 δισ. δολαρίων για τις ΑΠΕ

Παγκόσμια Τράπεζα και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για πρόγραμμα 1 δισ. δολαρίων για τις ΑΠΕ
Παρασκευή, 17/05/2024 - 08:19

Η Παγκόσμια Τράπεζα και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για πρόγραμμα ύψους 1 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των προσπαθειών αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος, το πρόγραμμα αναμένεται να βοηθήσει στη δημιουργία και επέκταση της κατανεμημένης αγοράς ηλιακής ενέργειας της Τουρκίας και στην πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος αποθήκευσης μπαταριών για την υποστήριξη του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδίου.

Η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της ηλιακής ενέργειας από 9,5 γιγαβάτ έως το 2022 σε 52,9 γιγαβάτ έως το 2035, ενώ ο στόχος για την ικανότητα αποθήκευσης μπαταριών είναι 7,5 γιγαβάτ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο θα υποστηριχθεί σύμφωνα με τις προσπάθειες για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα υλοποιηθεί από τις κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Τουρκίας.

Αντίστοιχα, η κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Τουρκίας (TKYB) και η ιδιωτική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Τουρκίας (TSKB) θα εργαστούν παράλληλα για την ανάπτυξη της αγοράς κατανεμημένης ενέργειας της Τουρκίας σε δύο φάσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρώτον, θα παρασχεθεί άμεση χρηματοδότηση σε επενδυτές του ιδιωτικού τομέα που αναπτύσσουν ηλιακά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής σε στέγες και στο έδαφος για εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Δεύτερον, θα υποστηριχθούν τοπικές εμπορικές τράπεζες ή εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης για την παροχή παρόμοιων δανείων σε επενδυτές ηλιακών συστημάτων. Το πρόγραμμα θα αναπτύξει έτσι μια όλο και πιο διαφοροποιημένη αγορά πηγών χρηματοδότησης για την αύξηση της χρήσης της κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας.

Ο Ουμπέρτο Λόπεζ, Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τουρκία, δήλωσε ότι «η Τουρκία ανέλαβε πρόσφατα ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης που παρατηρούνται μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς. Η Παγκόσμια Τράπεζα χαιρετίζει αυτή τη δέσμευση για διπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2035 και είναι στην ευχάριστη θέση να συνοδεύει τη χώρα στις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια, να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή μέσω έργων όπως αυτό που υπογράψαμε σήμερα».

«Εκτός από την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, το έργο θα επιταχύνει την επόμενη φάση ανάπτυξης της αγοράς δημιουργώντας τα θεμέλια για τη μετάβαση σε μια ώριμη αγορά που θα μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις σε κατανεμημένες λύσεις ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης και τελικά να λειτουργήσει με λιγότερη δημόσια ή παραχωρησιακή στήριξη», δήλωσε ο Μανουέλ Μπερλενγκιέρο, επικεφαλής ειδικός της Παγκόσμιας Τράπεζας σε θέματα ενέργειας, υπεύθυνος για το πρόγραμμα.

Η χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας θα αποτελείται από ένα δάνειο ύψους 600 εκατ. ευρώ (περίπου 657 εκατ. δολάρια) από τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) και ένα δάνειο ύψους 30 εκατ. δολαρίων από το Ταμείο Καθαρής Τεχνολογίας (CTF), καθώς και 3 εκατ. δολάρια σε επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Βοήθειας για τη Διαχείριση του Ενεργειακού Τομέα (ESMAP) της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το πρόγραμμα αναμένεται επίσης να κινητοποιήσει 259 εκατ. δολάρια σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/05/2024 - 14:48