Στον ενεργειακό κλάδο, λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως σημαντικές εξελίξεις , που οφείλονται στη γεωπολιτικές εξελίξεις, τις υψηλές τιμές ενέργειας, τις ολοένα και πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την εκρηκτική ανάπτυξη των καινοτόμων τεχνολογιών που κυριαρχούν στον κόσμο μας σήμερα. Επιπλέον, η συνεχής κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Γάζα προκαλεί μεγάλες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Δεν υπήρξε ποτέ πιο κατάλληλη στιγμή για τους πολιτικούς ηγέτες και ειδικούς από τον κλάδο της ενέργειας να συναντηθούν και να συζητήσουν κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα, να ενθαρρύνουν τη συνεργασία, να προωθήσουν βιώσιμες ενεργειακές λύσεις σε όλη την περιοχή και να διαμορφώσουν το περιφερειακό και ευρωπαϊκό ενεργειακό μέλλον.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναδειχθεί ως βασικός παίκτης στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ολοκλήρωση της δεύτερης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, παράλληλα με την επικείμενη εμπορική λειτουργία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, σηματοδοτεί σημαντικά ορόσημα προς αυτόν τον στόχο.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα της νέας μελέτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον, με θέμα " Τaking stock: two years into Europe's Energy Crisis". Η μελέτη αναλύει τους παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τον ρόλο της διατλαντικής συνεργασίας στην αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, η έκθεση εξετάζει το νέο τοπίο της ενεργειακής μετάβασης μετά την ενεργειακή κρίση και τα δομικά στοιχεία που συνθέτουν τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια.
Το Φόρουμ θα ασχοληθεί με μια ποικιλία κρίσιμων θεμάτων καθοριστικής σημασίας για το ενεργειακό μέλλον της περιοχής. Οι συζητήσεις θα διερευνήσουν:
• Το εξελισσόμενο ενεργειακό τοπίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
• Περιφερειακή συνεργασία, ιδιαίτερα μεταξύ των ΗΠΑ και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
• Η στροφή της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
• Ο μετασχηματισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης
• Η σημασία της αποθήκευσης ενέργειας
• Ο ρόλος των νέων μοντέλων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
• Ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις
• Η αναμόρφωση του status quo του φυσικού αερίου και των διασυνδέσεων και η ενίσχυση της ενεργειακής κυριαρχίας και ασφάλειας, ενισχύοντας έτσι τη στρατηγική ενεργειακή συνεργασία
• Ο αντίκτυπος της εφαρμογής του EU ETS στον ναυτιλιακό τομέα – Η μετάβαση προς την πράσινη ναυτιλία
• Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υπεράκτιος άνεμος, πράσινο υδρογόνο, ανανεώσιμα αέρια)
• Η ΝΑ Ευρώπη ως κόμβος ενεργειακής καινοτομίας.
Οι Υπουργοί Ενέργειας από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να συμμετάσχουν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου: Ενεργειακή Συνεργασία για την Ενεργειακή Ασφάλεια πέρα από τα σύνορα , και οι Πρέσβεις των ΗΠΑ της περιοχής θα μοιραστούν τις απόψεις τους για την προοπτική των ΗΠΑ για τις ενεργειακές εξελίξεις στο η περιοχή. Παράλληλα, το SEEF2024 θα φιλοξενήσει δύο ενότητες της Ελληνικής Προεδρίας του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), που συνδιοργανώνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Εκτελεστική Γραμματεία του East Mediterranean Gas Forum (EMGF).