Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) σε υβριδική μορφή (ψηφιακή συμμετοχή και φυσική παρουσία).
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
Τους τελευταίους μήνες, και ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο ενεργειακός τομέας έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος στην παγκόσμια οικονομία και αποτελεί σημαντικό μέλημα τόσο για τις κρατικές κυβερνήσεις και τα διεθνή φόρουμ, όσο και για κάθε πολίτη. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο, εκτός από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, έχει ήδη προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές σε πολλές χώρες, προκαλώντας αυξανόμενη συζήτηση για τις πολιτικές που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή μετάβαση. Για την Ελλάδα, η ανάγκη αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στις ΑΠΕ είναι επιτακτική σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής μας ενέργειας και την ανάπτυξη κατάλληλων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Ταυτόχρονα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι γεγονός ότι το διαρθρωτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όσον αφορά την ενεργειακή της εξάρτηση από διασυνοριακούς παραγωγούς ενέργειας και τη συνακόλουθη αδυναμία της να εξασφαλίσει την επιθυμητή αυτάρκεια και να παραμείνει ανεπηρέαστη από τις διακυμάνσεις. σε διεθνείς τιμές ενέργειας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, πρέπει να αναζητηθούν λύσεις και να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των ενεργειακών και οικονομικών επιπτώσεων αυτής της παγκόσμιας κρίσης, επιμένοντας στην πολιτική πράσινης ενέργειας που έχει υιοθετηθεί και αποφεύγοντας πιθανές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συμβάλουν αποφασιστικά στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και να καλύψουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενεργειακές ανάγκες εξάγοντας αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ταυτόχρονα, όπως δείχνει η πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη από το Atlantic Council σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, η περίπτωση της East Med μπορεί, υπό προϋποθέσεις και παραλλαγές, να αποτελέσει εναλλακτική πηγή προμήθειας για την ΕΕ, με φυσικό αέριο από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. (χώρες του άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Αίγυπτος-Ελλάδα) παράλληλα με την προώθηση της ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.
Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι οι παραπάνω γεωπολιτικές εξελίξεις συντελούνται σε μια περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερα εξαιρετικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες συνεργασίες και συνέργειες με τις γειτονικές χώρες που βρίσκονται σε εξέλιξη, μπορούν να κάνουν την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον ενεργειακό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο.
Δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και των προσπαθειών για τον στόχο της Ευρώπης για ανεξάρτητο ενεργειακό εφοδιασμό, είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη και την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής για αποτελεσματικό εφοδιασμό και διανομή και αποθήκευση. Παράλληλα, η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα πρέπει να επιταχυνθεί όχι μόνο για περιβαλλοντικούς σκοπούς αλλά και για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας το συντομότερο δυνατό. Τέλος, εναλλακτικές πηγές όπως το υδρογόνο και η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι για συζήτηση και διερεύνηση των δυνατοτήτων τους.
Το SEEF2022 αναμένεται να συγκεντρώσει την ενεργειακή ελίτ της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, σημαντικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ομάδες προβληματισμού και διαμορφωτές κοινής γνώμης, ηγέτες της αγοράς, τραπεζίτες, αναλυτές και εμπειρογνώμονες ενέργειας από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν όλες οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς και οι προοπτικές του δυναμικού ενεργειακού τομέα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.