Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν τριάντα ένα (31) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό δηλητηρίασης δύο μαυρόγυπων, ενός στικταετού και μιας αγριόγατας, στις αρχές Μαρτίου, στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν ότι, παρά τις προηγούμενες προσπάθειες, γίνεται σαφές πως το περιβαλλοντικό έγκλημα της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων συνεχίζεται, θέτοντας σε κίνδυνο σπάνια και απειλούμενα είδη, καθώς και τη δημόσια υγεία και διασύροντας τη χώρα διεθνώς. Επισημαίνεται ότι η κατάσταση είχε κορυφωθεί το 2012, με το γνωστό περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης αρπακτικών πτηνών στα Στενά του Νέστου, το οποίο είχε επίσης ως αποτέλεσμα και την εκκίνηση προδικαστικής διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της χώρας μας.
Κατόπιν αναλήφθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, το 2018 θεσμοθετήθηκαν, με Υπουργική Απόφαση, τα Τοπικά Σχέδια Δράσης, όπου καθορίζονται ρητά οι ενέργειες που πρέπει να λαμβάνονται τοπικά, προκειμένου να υπάρχει κατάλληλος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη, την καταγραφή συμβάντων, τη διερεύνησή τους από τις αρμόδιες αρχές και τη διαχείριση περιστατικών στο πεδίο. Επιπλέον, το 2019, προβλέφθηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, 400.000 ευρώ για συγκεκριμένα εργαλεία και διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου καταπολέμησης της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Λόγω των παραπάνω ενεργειών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κλείσει την προδικαστική διαδικασία, εφόσον υπήρχε πλέον η δέσμευση, εκ μέρους της Πολιτείας, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό έγκλημα.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, η εφαρμογή των παραπάνω εργαλείων είναι ελλιπής και καθυστερεί ιδιαίτερα, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού με μεγάλη καθυστέρηση. Ως εκ τούτου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθυνόμενοι στο αρμόδιο Υπουργείο, ζητούν ενημέρωση για τα περιστατικά δηλητηρίασης που έχουν αναφερθεί κατά το τελευταίο έτος και τη διερεύνηση αυτών, για την εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Δράσης σε περιοχές με υψηλό αριθμό περιστατικών, για την τύχη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που είχε προβλεφθεί το 2019, αλλά και για τις περαιτέρω ενέργειες που σκοπεύει να αναλάβει το Υπουργείο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.