Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια πρόκειται να δουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία τους, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που κυκλοφόρησε σήμερα.
Η Παγκόσμια Επισκόπηση Ενέργειας του IEA προβλέπει αύξηση των εκπομπών κατά 1,5 δισεκατομμύρια τόνους το 2021, αντιστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του προηγούμενου έτους που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19.
Ο βασικός μοχλός είναι η ζήτηση άνθρακα, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5%, ξεπερνώντας το επίπεδο του 2019 και πλησιάζει την αιχμή της από το 2014, με τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας να αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα αυτής της αύξησης. Η αναμενόμενη αύξηση της χρήσης άνθρακα «υπερκαλύπτει αυτή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» κατά σχεδόν 60%, παρά την επιταχυνόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο ΙΕΑ ανέφερε ότι το περισσότερο από το 80% της προβλεπόμενης αύξησης της ζήτησης άνθρακα το 2021 αναμένεται να προέλθει από την Ασία, με επικεφαλής την Κίνα.
Η χρήση άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη, αλλά θα παραμείνει πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση.
Αυτή η αύξηση θα είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των εκπομπών από το 2010, κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε ο οργανισμός.
Το Global Energy Review 2021 του IEA εκτιμά ότι οι εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά περίπου 5% φέτος σε 33 δισεκατομμύρια τόνους, με βάση τα τελευταία εθνικά στοιχεία από όλο τον κόσμο, καθώς και την ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των τάσεων οικονομικής ανάπτυξης και νέων ενεργειακών έργων που πρόκειται να έρθει στο διαδίκτυο.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol, δήλωσε:
«Αυτή είναι μια τρομερή προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του Covid δεν είναι επί του παρόντος τίποτ’ άλλο παρά βιώσιμη για το κλίμα μας. Αν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν προχωρήσουν γρήγορα για να αρχίσουν να μειώνουν τις εκπομπές, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη χειρότερη κατάσταση το 2022. Η Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα που διοργανώθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα είναι μια κρίσιμη στιγμή για να δεσμευτούμε για σαφή και άμεση δράση μπροστά της COP26 στη Γλασκώβη».
Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2021 - με επικεφαλής τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες - την ώθηση πάνω από το επίπεδο του 2019.Η ζήτηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά το 2021, με τον άνθρακα και το φυσικό αέριο να αυξάνονται σε επίπεδα υψηλότερα του 2019. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το πετρέλαιο ανακάμπτει επίσης έντονα, αλλά αναμένεται να παραμείνει κάτω από την κορυφή του 2019, καθώς ο τομέας των αερομεταφορών παραμένει υπό πίεση.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 8% το 2021, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης της συνολικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Η μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτή την ανάπτυξη προέρχεται από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, που βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο στην ιστορία τους, δήλωσε ο IEA.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 275 TWh, ή περίπου 17%, από πέρυσι, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 145 TWh, μία αύξηση σχεδόν 18% από πέρυσι. Η συνδυασμένη παραγωγή τους βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τις 2.800 TWh το 2021.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να παρέχουν το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως το 2021, το μεγαλύτερο μερίδιό τους στο μείγμα ισχύος από την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης και πάνω από το περίπου 27% του 2019.
Η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία.