Ένα νέο πολυ-νομοσχέδιο για θέματα αιχμής των περιβαλλοντικών πολιτικών (περιβαλλοντική αδειοδότηση και έλεγχοι, προστατευόμενες περιοχές, ΟΦΥΠΕΚΑ και Πράσινο Ταμείο, δάση και αντιπυρική περίοδος, χωροταξία-πολεοδομία, υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενεργειακή κρίση, κυκλική οικονομία) τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση διάρκειας μόλις 7 ημερών!
Οι αλλαγές που προτείνει αυτό τονομοσχέδιο, αναμφίβολα πολυδιάστατες και μεγάλου θεματικά εύρους, έχουν άκρως σημαντικές περιβαλλοντικές διαστάσεις και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας στη χώρα μας. Προφανώς, μία τέτοια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία θα έπρεπε να συνοδεύεται από επαρκούς διάρκειας διαβούλευση. Όμως το χρονικό διάστημα της μόλις μία εβδομάδας που έθεσε το αρμόδιο ΥΠΕΝ για τη διαβούλευση, περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια για γόνιμο και εκτενή διάλογο και, ουσιαστικά, αποτελεί εμπαιγμό απέναντι σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα και πολίτη.
Η διευθέτηση των ζητημάτων που επιχειρείται με το σχέδιο νόμου είναι πραγματικά κρίσιμη και, για πολλά από τα ζητήματα αυτά, έχει καθυστερήσει για πολλά χρόνια. Από αυτή την άποψη, η διαχρονική -και διακομματική- αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει με επάρκεια τα ζητήματα αυτά δεν είναι δυνατόν να δικαιολογεί τον επείγοντα χαρακτήρα των προτεινόμενων αλλαγών, αλλά ούτε και αυτός ο επείγων χαρακτήρας να εξαντλείται στην χρονική σύντμηση της δημόσιας διαβούλευσης.
Γι’ αυτό και 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς), με επιστολή τους προς τον αρμόδιο υπουργό, ζητούν να παραταθεί άμεσα η καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης σε έναν μήνα, ώστε να δοθεί χώρος στον δημόσιο διάλογο που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας, προκειμένου να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο τις μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας.