«Ο Δήμος Τυρνάβου εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων που χρηματοδοτούμε, κάνοντας την ανακύκλωση πράξη, παντού στη Θεσσαλία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Γιάννη Κόκουρα και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, αυξάνουμε την ετήσια δυναμικότητα ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων στον Τύρναβο κατά 608 τόνους. Είναι ένα έργο με απτό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, που συμβάλλει στην αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων, όπως μέταλλα, χαρτί, γυαλί, ύφασμα και ξύλο, οδηγεί σε αύξηση της εκτροπής τους από χώρους τελικής διάθεσης, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί την κοινωνία των πολιτών και εκπαιδεύει τους ανθρώπους στην υιοθέτηση νέων προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Το Πράσινο Σημείο Τυρνάβου
Το έργο αφορά στην κατασκευή και εξοπλισμό του Πράσινου Σημείου Δήμου Τυρνάβου, στην προμήθεια και διανομή 385 οικιακών κομποστοποιητών για την κάλυψη περίπου 5% των νοικοκυριών του Δήμου Τυρνάβου καθώς και στην υποστήριξη για ένα έτος του Δήμου Τυρνάβου από Σύμβουλο στην οργάνωση, λειτουργία και παρακολούθηση της εφαρμογής της οικιακής κομποστοποίησης. Το Πράσινο Σημείο πρόκειται να κατασκευαστεί σε γήπεδο που εντοπίζεται βόρεια του οικισμού «Κριτήρι» σε οδική απόσταση περίπου 1.000 μέτρων από το κέντρο του οικισμού, πλησίον της Επαρχιακής Οδού Λάρισας – Ελασσόνας.
Το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. Το Πράσινο Σημείο λειτουργεί συμπληρωματικά των συστημάτων διαλογής στην πηγή που εφαρμόζονται για τα διάφορα ρεύματα υλικών (π.χ. συσκευασίες, έντυπο υλικό, ΑΗΗΕ, ηλεκτρικές στήλες, κλπ.) και αφορά κυρίως ανακυκλώσιμα υλικά για τα οποία δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα (ΣΕΔ) στο πλαίσιο του Ν.2939/2001, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Οι πολίτες φέρνουν στο Πράσινο Σημείο τα ανακυκλώσιμα απόβλητα, όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό, ΑΗΗΕ μικρού μεγέθους, κλπ., όπου θα υπάρχουν κατάλληλοι περιέκτες για να τοποθετούνται τα χωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά. Στην πράξη περιλαμβάνεται η σύνδεση του Πράσινου Σημείου Δήμου Τυρνάβου με τα δίκτυα ΟΚΩ (δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και δίκτυο ύδρευσης).
Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας ανακύκλωσης αποβλήτων κατά 608 τόνους.
Το προς χρηματοδότηση έργο εντάσσεται στην Α’ χρηματοδοτική Προτεραιότητα του εν ισχύ Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Θεσσαλίας (κύρωση της απόφασης του, ΦΕΚ 3299/Β/2016) και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που τίθενται σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Προωθεί την αξιοποίηση των αποβλήτων και ειδικότερα την ανακύκλωση και την ανάκτηση υλικών με στόχο την επίτευξη του υψηλότερου δυνατού ποσοστού αξιοποίησης των παραγόμενων αστικών αποβλήτων έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να μειωθεί το ποσοστό τελικής διάθεσης.