Σε διαβούλευση θα τεθεί μέσα στην εβδομάδα η επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Κυκλική Οικονομία: Ευκαιρίες και Προκλήσεις για τη Βόρεια Ελλάδα» στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γραφάκος δήλωσε ότι η Βόρεια Ελλάδα θα ακολουθήσει τη λογική της κυκλικής οικονομίας γρηγορότερα από τη Νότια Ελλάδα καθώς είναι σαφώς πιο μπροστά στις υποδομές.
Αναφερόμενος στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α) είπε χαρακτηριστικά ότι πάμε στη λογική του ‘'μαζέματος'' ώστε να μείνουν ισχυροί Φορείς οι οποίοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν ενώ μετά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, πρόθεση είναι να υπάρχει ένας ΦΟΔΣΑ ανά περιφέρεια.
«Δεσμευτήκαμε και το κάνουμε πράξη να ενισχύσουμε τους ΦΟΔΣΑ με προσωπικό και ήδη βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το δίκτυο των ΦΟΔΣΑ στην Αλεξανδρούπολη όπου έχουμε καταλήξει και θα εγκρίνουμε πολύ σύντομα τις θέσεις που έχουν αιτηθεί για να πάρουν προσωπικό, κυρίως επιστημονικό» είπε ο κ. Γραφάκος.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) που διοργάνωσε την εκδήλωση σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση, είπε ότι στόχος είναι μέχρι το 2030 να καταλήγει σε ταφή το 10% των απορριμμάτων από το 80% που είναι σήμερα, η ανακύκλωση να φτάσει στο 60%, να γίνουν νέες επενδύσεις άνω των 2 δις ευρώ και έως το 2025 να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ για να σταματήσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα.
Για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιο Σαββάκη, η κυκλική οικονομία και η ενσωμάτωση των αρχών στη λειτουργία των επιχειρήσεων αποτελεί ίσως τον πιο κρίσιμο παράγοντα, είναι αυτό που λέμε «πράσινη μετάβαση». Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτετζίδης τόνισε ότι απαιτείται μετάβαση από ένα γραμμικό μοντέλο σε κυκλικό και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης σημείωσε ότι στόχος είναι να «παντρέψουμε» την κυκλική οικονομία με την 4η βιομηχανική επανάσταση, με την αυτοδιοίκηση ενωμένη για την επίτευξη των στόχων.
Σύμφωνα πάντως με τον εντεταλμένο αντιπρόεδρο ΕΕΣΔΑ Νίκο Μουσιόπουλο, η σημασία της ανάκτησης της ενέργειας είναι δύσκολο θέμα στην Ελλάδα αλλά την εποχή που έχει ανέβει τόσο πολύ το κόστος της, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην αξιοποιούμε την ενέργεια που υπάρχει στα απόβλητα, του αγροτικού και του αστικού τομέα. «Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά αξιοποίησης βιοαερίου σε σχέση με την κεντρική Ευρώπη» συμπλήρωσε.
Εισηγήσεις στην εκδήλωση έκαναν ακόμα ο πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γ. Τσακούμης και ο Έπαρχος Schwäbisch Hall G. Bauer.