Έπειτα από 3 χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας, το ευρωπαϊκό έργο RE4Industry οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, έχοντας επιτύχει τον αρχικό του στόχο: Να θέσει τη δική του συμβολή ανεξαρτητοποίηση της ενεργοβόρας βιομηχανίας της Ευρώπης από τους ορυκτούς υδρογονάνθρακες.
Κατά τη διάρκεια του έργου, οι 11 εταίροι του, επεδίωξαν να εντοπίσουν τις ανάγκες της ενεργοβόρας βιομηχανίας, να καταγράψουν, να μελετήσουν και να αναδείξουν τις τεχνολογίες απανθρακοποίησης με τις ισχυρότερες προοπτικές αυτές να διεισδύσουν στο ενεργειακό ισοζύγιο των ενεργοβόρων βιομηχανιών της ΕΕ καθώς και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο συνεργασίας και αμφίδρομης μεταφοράς γνώσης μεταξύ των εμπλεκόμενων οργανισμών.
Παράλληλα, η κοινοπραξία ανέδειξε κατά τη διάρκεια του έργου τρέχουσες περιπτώσεις ενεργοβόρων βιομηχανιών που έχουν επιτύχει την δραστική μείωση τους ανθρακικού τους αποτυπώματος, έχοντας υιοθετήσει λύσεις, καλές πρακτικές και καινοτόμες επιλογές.
Στην τελευταία ημερίδα του έργου, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σήμερα Παρασκευή, 14 Ιουλίου και διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) θα γίνει μια επισκοπική παρουσίαση του έργου.
Σε αυτή, θα παρουσιαστεί μία συμπεριληπτική αποτύπωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, η σύζευξη κυκλικής οικονομίας και ενεργοβόρας βιομηχανίας, η μετεξελισσόμενη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Κύπρο και τα νεοσχηματιζόμενα εργαλεία του "green pool" και των PPAs.
Η κοινοπραξία αποτελείται από 11 συνεργάτες, που προέρχονται από 6 χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία).
Συγκεκριμένα συμμετέχουν: 5 τεχνολογικοί και κοινωνικοί εμπειρογνώμονες (Fundación CIRCE, BTG Biomass Technology Group, ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, WIP Renewable Energies, White Research), 3 φορείς προσανατολισμένοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία (Bioenergy Europe, Energy Efficiency in Industrial Processes, European Sustainable Energy Innovation Alliance) και 3 ενεργοβόρες βιομηχανίες (SIDENOR, MYTILINEOS, CORBION).
Από ελληνικής πλευράς, στο έργο συμμετείχαν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) / Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) και η MYTILINEOS / ΤΕΔ Μεταλλουργίας - Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε το σχετικό ενημερωτικό video του Re4Industry https://youtu.be/PuqxmjrCJHgκαι εδώ μπορείτε να βρείτε την μπροσούρα του έργου https://re4industry.eu/public-deliverables