Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 1η συνάντηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με τα μέλη του Δικτύου Περιφερειών και Δήμων για την Κλιματική Αλλαγή –Climattica, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Κωστής Παλαμάς του ΕΚΠΑ.
Στο χαιρετισμό τουο Πρόεδρος του δικτύου και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι ηΤοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την υλοποίηση του στόχου μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του σχεδιασμού της πόλης, της διαχείρισης σημαντικών υποδομών και των παρεμβάσεων στους υπόλοιπους τομείς πολιτικής έχοντας την δυνατότητα να επηρεάσει τις ενέργειες, τόσο των πολιτών, όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά της όρια. Για την επίτευξη όμως του στόχου είναι απαραίτητος ο συντονισμός μεταξύ των διαφορετικών παραγόντων (κοινωνία, πολιτική ηγεσία, δημόσια διοίκηση, ιδιωτικός τομέας, επιστημονική κοινότητα) και αυτός είναι ο κύριος λόγος που ο ρόλος των δικτύων σήμερα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο είναι σημαντικός.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγορεύτηκε από τον κ. ΠατούληΠρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ο κος Ζερεφός Χρήστος, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κος Λάμπρος Δημητρογιάννης, οκ. Ξυλούρης Νικόλαος, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης, ο κ. Φωστηρόπουλος Γιάννης, Δήμαρχος Π. Φαλήρου και η κα Καρακατσάνη Αντωνία, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Πειραιά, ως μέλη του ΔΣ του Δικτύου.Η Δρ. Αργυρώ Παρασκευοπούλου, Υπεύθυνη Συνολικής Δράσης του ΔικτύουClimatticaπαρουσίασε τους στόχους και την στρατηγική του Δικτύου. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις και τοποθετήσεις των Εμπειρογνωμόνων καθώς και πλούσια συζήτηση με τη φυσική παρουσία αλλά και την διαδικτυακή συμμετοχή δεκάδων επίτιμων καλεσμένων, πολιτών και επιστημόνων μΤο Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων για την Κλιματική ΑλλαγήClimatticaαριθμεί 26 μέλη (4 Περιφέρειες, 21 Δήμοι και 1 Φορέας)και κύριος σκοπός του είναι να διαμορφωθούν πολιτικές και να πυροδοτηθούν δράσεις για τη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος, την προσαρμογή του γεωργικού τομέα, των υποδομών, την διαχείριση των υδάτων και την διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας.Να δημιουργηθούν συνδέσεις σε επίπεδα διακυβέρνησης, τομείς και ομάδες ενδιαφερομένων, να δημιουργηθούν συνδέσεις από πόλη σε πόλη, από πόλη σε περιοχή, από τοπικό σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Να συνδεθούν τοπικοί εθνικοί και ευρωπαϊκοί φορείς, πολιτικές δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες, να ενισχυθεί η δράση σε όλα τα επίπεδα για την υποστήριξη της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Δικτύου αποτελείται από τους ακόλουθους:
1.Αντωνόπουλος Κων/νος. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Inspiring Earth
2.Βασιλείου Ιωάννης. Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών. Μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.
3.Γερασόπουλος Ευάγγελος. Δ/ντης Ερευνών Ινστιτούτου Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
4.Ζερεφός Χρήστος. Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή
5.Θωμαΐδης Νικόλαος. Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών
6.Καλαβρουζιώτης Ιωάννης. Καθηγητής Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
7.Καρτάλης Κων/νος. Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή
8.Κοντοές Χαράλαμπος. Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
9.Κουβέλης Σπύρος. Οικονομολόγος Περιβάλλοντος, Δ/ντης Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα βιώσιμης Ανάπτυξης
10.Κουντούρη Φοίβη. Καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE). Είναι επίσης, μεταξύ άλλων, συμπρόεδρος του Δικτύου Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη (UN SDSN) και συμπρόεδρος του UN SDSN Greece
11.Λέκκας Ευθύμης. Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
12.Μανίκας Ανδρέας. Σύμβουλος Στρατηγικής
13.Μυριβήλη Λενιώ. Σύμβουλος για την Ανθεκτικότητα στη ζέστη του Arsht-RockResilienceCenter (AtlanticCouncil, WashingtonDC) και Ειδική Σύμβουλος για την Ανθεκτικότητα και Βιωσιμότητα στον Δήμο Αθηναίων.
14.Πάρσαλης Ιωσήφ. Διευθύνων Σύμβουλος Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.
15.Πλειώνης Μανώλης. Καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συντονιστή του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή-CLIMPACT
16.Σανταμούρης Ματθαίος. Καθηγητής Υψηλής Αρχιτεκτονικής Απόδοσης στο Πανεπιστήμιο AnitaLawrence της Αυστραλίας.
17.Σαρηγιάννης Δημοσθένης. Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ.
18.Σιούτη Γλυκερία. Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος
19. Χαραλαμπίδης Νίκος. Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace
20.Χρυσουλάκης Νεκτάριος. Δ/τής Ερευνών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης
21.Ψυχάρης Ιωάννης. Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστημίου
Εκτός από τους εκπροσώπους των μελών του Δικτύου και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Θεοδωρόπουλος Χρήστος, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Παπαδάκης Νικόλαος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής και ο κ. Κωνσταντέλλος Γρηγόριος, Δήμαρχος Βάρης , Βούλας, Βουλιαγμένης.