Όπως τόνισε ο Δρ. Γιώργος Χατζηνάκος από την Καλλιστώ, τα «Έξυπνα Χωριά» είναι διευρυμένες κοινότητες σε αγροτικές περιοχές που, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, επενδύουν στην συνεργασία και την καινοτομία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο.
«Βασίζονται στα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο τόπος τους μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών, συνεργάζονται με άλλες κοινότητες και φορείς σε αγροτικές και αστικές περιοχές, χρηματοδοτούνται από μια ποικιλία δημόσιων και ιδιωτικών πόρων και προκύπτουν μέσα από την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στον σχεδιασμό και υλοποίηση μιας Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης» είπε ο κ.Χατζηνάκος.
Στο παράδειγμα των Κυθήρων που ήταν το πρώτο «Εξυπνο χωριό» στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο συντονιστής προγράμματος για τα Αειφόρα Αγροδιατροφικά Συστήματα, MedINA, Ρήγας Ζαφειρίου σημειώνοντας ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες που τέθηκαν ήταν η ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και να πεισθούν οι νέοι να μείνουν στο νησί μέσω νέων ευκαιριών επιχειρηματικότητας.
«Το ζήτημα είναι μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, να προτεραιοποιήσουν τι θέλουν οι τοπικές κοινότητες, δημιουργώντας μια στρατηγική και στη συνέχεια να βρουν χρηματοδοτικά εργαλεία».
Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE ARCPROM που έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωής σε τρία Εθνικά Πάρκα της χώρας μας (Β. Πίνδου, Πρεσπών, Οροσειράς Ροδόπης).