Η δράση υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις και αποσκοπούσε στην απομάκρυνση βαρέων κατασκευών και υπολειμμάτων τους από τον Εθνικό Δρυμό Αίνου, καθώς και μεγάλου όγκου απορριμμάτων που αφήνουν μη ευαισθητοποιημένοι επισκέπτες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεδομένης της ευαισθησίας σημαντικών ειδών και οικοτόπων, η απομάκρυνση των απορριμμάτων έγινε με την μικρότερη δυνατή όχλησή τους.
O Εθνικός Δρυμός Αίνου, εκτός από την σημαντικότητα του για την βιοποικιλότητα της Ελλάδας, αποτελεί και πόλο έλξης περισσοτέρων από 25.000 επισκεπτών κάθε χρόνο. Η ύπαρξη σε διάσπαρτα σημεία μεγάλων όγκων απορριμμάτων όπως φθαρμένες ξύλινες υποδομές δασικής αναψυχής, δορυφορικά τύμπανα τηλεφωνίας, φθαρμένες ξύλινες πινακίδες, απορρίμματα κ.α. που υποβαθμίζουν το φυσικό πλούτο του Δρυμού, επηρεάζουν αρνητικά στην πανίδα και χλωρίδα τις περιοχής και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιών.
Με τη δράση να ολοκληρώνεται τον πρώτο μήνα του Ιανουαρίου, παραμένει η δέσμευσή στο σχεδιασμό του ΟΦΥΠΕΚΑ να συνεχιστούν οι σημαντικές παρεμβάσεις, όπως προμήθεια νέων ξύλινων υποδομών δασικής αναψυχής, σήμανση μονοπατιών με τις πιο σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές, τοποθέτηση νέων πινακίδων ερμηνείας με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και γεωποικιλότητας του Εθνικού Δρυμού Αίνου, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.