Η δράση αυτή εντάσσεται στο διεθνές πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» (Eco-Schools) του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE) που στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την ΕΕΠΦ, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Στόχος του Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία» παγκοσμίως είναι η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης, ώστε τα παιδιά να αναπτυχθούν ως ενεργοί πολίτες που μεριμνούν για την προστασία του πλανήτη μας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης για την αειφορία και υλοποιείται σε 99 χώρες με συμμετοχή 60.000 σχολείων και 20 εκ. μαθητών.
Τα «Οικολογικά Σχολεία» ενισχύουν την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από το πρόγραμμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες εκπαιδεύονται στο να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση, η προώθηση της βιοποικιλότητας και η κλιματική δράση, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γνώσης και ευαισθησίας για το περιβάλλον. Το πρόγραμμα εστιάζει στην αλλαγή συμπεριφοράς των μελών της σχολικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, γονέων και λοιπού προσωπικού, με άμεσο αντίκτυπο ανάδειξης του σχολείου σε πρότυπο γνώσης και συμπεριφοράς για την τοπική κοινωνία.
Η δράση πραγματοποιείται για το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 από την ΕΕΠΦ, με στόχο την επέκταση του θεματικού δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία» από 517 σε συνολικά 800 σχολικές μονάδες, με πανελλαδική κάλυψη και στις 13 Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας μας. Μέσω και της αναγνώρισής του από την UNESCO, το πρόγραμμα καθίσταται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης μετάβασης των σχολικών ιδρυμάτων.
Η δράση «Σύμπραξη για την Πράσινη Εκπαίδευση στην Ελλάδα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας Equall της Τράπεζας και εντάσσεται στον πυλώνα της Νέας Γενιάς αναδεικνύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Πειραιώς στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την πράσινη και αειφόρο μετάβαση, ως θεμέλιο για την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.