Είχε προηγηθεί η απόφαση Δήμων του Λεκανοπεδίου, με την οποία ανέστειλαν τη χορήγηση οικοδομικών αδειών σε
περιοχές, όπου ισχύουν ειδικές διατάξεις π.δ/των, με τα οποία καθορίζονται κατά περιοχή ανώτατα ύψη κτιρίων, εφ’ όσον αυτά τα ύψη είναι μικρότερα των ανώτατων ορίων του Ν.Ο.Κ, σε μια προσπάθεια να προλάβουν την υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την επιδείνωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των Δήμων τους. Είχαν επίσης προηγηθεί οι εμβληματικές νίκες της ΕΛΛΕΤ στο Σ.τ.Ε. (Σ.τ.Ε. 2102/2019, 2103/2019, 705/2020 και 706/2020) με τότε πρόεδρο του Σ.τ.Ε. την νυν Π.τ.Δ. κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου,με τις οποίες άνοιξε ο δρόμος για την οριστική προστασία του αστικού, πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος, όχι μόνο του Κέντρου της Αθήνας, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου και όλων των πόλεων και των οικισμών της Χώρας.
Mε την απόφαση του Σ.τ.Ε. καθίσταται πλέον σαφές και αδιαμφισβήτητο, ότι ο Ν.Ο.Κ δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες με ειδικά διατάγματα προϋφιστάμενα του Ν.Ο.Κ έχουν ορισθεί για περιοχές ή οικισμούς συγκεκριμένοι όροι δόμησης. Δεν εφαρμόζεται επίσης σε «παραδοσιακά τμήματα πόλεως» με χαρακτηριστικό παράδειγμα το παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς.
Θα πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι :
- σε καμιά ευρωπαϊκή πόλη δεν εφαρμόζεται οριζόντια ρύθμιση ύψους, δεδομένου ότι τα ύψη ορίζονται ανά περιοχή, δρόμους ή οικοδομικά τετράγωνα, σύμφωνα με πολεοδομική μελέτη.
- είναι τραγικό για το περιβάλλον των πόλεών μας να πριμοδοτείται η κατεδάφιση παλιών κτιρίων με αύξηση Σ.Δ. κατά 25% και κατά συνέπεια να κατεδαφίζονται κτίρια, που θα έπρεπε να κηρυχθούν διατηρητέα ή να
αποχαρακτηρίζονται διατηρητέα, ενώ ταυτόχρονα να κόβονται εκατοντάδες ψηλά δέντρα. - είναι παράλογο, με το πρόσχημα της ενεργειακής αναβάθμισης, να κτίζονται ψηλότερα κτίρια, που στην πράξη
υποβαθμίζουν το άμεσο περιβάλλον τους από άποψη αερισμού, ηλιασμού και εγκλωβισμού της ρύπανσης σε
χαμηλότερα επίπεδα. - δεν συμβιβάζεται η πρόθεση ενεργειακής αναβάθμισης με τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης των οικοπέδων με
υπόγεια, όταν οι επιστήμονες συνιστούν αποξήλωση σκληρών επιφανειών και αντικατάστασή τους με μαλακές, που θα απορροφούν τα όμβρια ύδατα.
Αναμένουμε από το ΥΠΕΝ να προβεί τάχιστα:
- Σε αποστολή εγκυκλίου/εντολής προς όλες τις ΥΔΟΜ, ώστε να αποτρέψει την έκδοση και νέων αδειών κατά Ν.Ο.Κ., όπου υφίστανται ειδικά διατάγματα, τηρώντας τους όρους της απόφασης του Σ.τ.Ε.
- Να διατάξει άμεσο έλεγχο προς διακρίβωση των κτιρίων, των οποίων έχει πράγματι αρχίσει η ανέγερση, ώστε να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των όρων της απόφασης με τυχόν εσπευσμένες ενέργειες κατασκευαστών.
- Να ζητήσει τον επανέλεγχοόλων των αδειών που εκδοθήκανστα τμήματα πόλεων που έχουν χαρακτηρισθεί «παραδοσιακά».
Δεν κρύβουμε ότι θεωρούμε τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανησυχητικές…. Δίνουν την εντύπωση, ότι ενδέχεται στα υπό εκπόνηση ΤΠΣ και ΕΠΣ, αντί για αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, να επικρατήσει η ήδη διατυπωμένη βούληση του ΥΠΕΝ να προβλεφθούν κίνητρα ανάλογα του Ν.Ο.Κ ή να καλυφθούν έτσι κτιριακές επενδύσεις, που σχεδιάζονται, αλλά των οποίων δεν έχει αρχίσει η ανέγερση.
Η ΕΛΛΕΤ, πιστή στην ιστορία και τις αξίες της και στο πλαίσιο των προσπάθειών της, επί 50 και πλέον χρόνια, για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, είχε ταχθεί αλληλέγγυα με τους Δημάρχους που τόλμησαν να αναστείλουν την έκδοση οικοδομικών αδειών, οι οποίες εκδίδονταν κατά παράβαση της πάγιας νομολογίας του Σ.τ.Ε., αναφορικά με την ερμηνεία του άρθρ.24 του Συντάγματος, και καλεί το ΥΠΕΝ να τηρήσει χωρίς καθυστερήσεις τη νομολογία αυτή, διασώζοντας το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας.