Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο παγκόσμιος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν το αντικείμενο δείπνου, στο οποίο συμμετείχε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Ο πρωθυπουργός, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, έδωσαν απαντήσεις στις τρεις κύριες, εισαγωγικές ερωτήσεις που τέθηκαν.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: «Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε ενστερνιστεί την πράσινη ατζέντα ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του κυβερνητικού σας προγράμματος, αποτελώντας παράδειγμα υπεύθυνης ηγεσίας στην περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλλαγές στα ενεργειακά μας συστήματα και μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο εκτροχιασμού όσον αφορά την προσπάθεια της Ευρώπης να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της. Σε αυτό το νέο παγκόσμιο πλαίσιο, πώς μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει ένα παγκόσμιο μοντέλο υπεύθυνης ηγεσίας;».
Στην τοποθέτησή του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η πράσινη μετάβαση και η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τοποθετήσει τις πράσινες πολιτικές στην καρδιά της ατζέντας της, έχοντας ως γνώμονα αφενός την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αφετέρου τα απτά οφέλη για τους πολίτες, ενώ παρέθεσε ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ.
Στη συνάντηση με την Ursula von der Leyen
Με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός στο Νταβός.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και η κατάσταση στην Ουκρανία, κι έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 και 31 Μαΐου.
Στη συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, Khaldoon Khalifa Al Mubarak
Κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, Khaldoon Khalifa Al Mubarak, έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο πλευρών και εξετάστηκαν ώριμα project που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας συνεπενδυσεων, η οποία έχει διευρυνθεί ουσιαστικά φέτος. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Στην έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός επισήμανε τη σχέση φιλίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ο κ. Al Mubarak τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «ξεχωριστό στρατηγικό εταίρο» για τα ΗΑΕ, προσθέτοντας πως την τελευταία διετία έχει σημειωθεί «εντυπωσιακή» πρόοδος στις διμερείς σχέσεις.
Στη συνάντηση με τον ιδρυτή και Διευθυντή Επενδύσεων της Bridgewater Associates, Ray Dalio, συζητήθηκε εκτενώς η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη παραδοσιακών και νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας χάρη στο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Dalio αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Jared Cohen, Διευθύνοντα Συμβούλιο της Jigsaw, η οποία αποτελεί δημιούργημα της Alphabet. Συζητήθηκαν οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Trafigura, Jeremy Weir, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική ενεργειακού μετασχηματισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας, στο πλαίσιο της ευρύτερης ολιστικής στρατηγικής για στροφή προς πράσινες μορφές ενέργειας τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και στις υποδομές ελληνικών νησιών.