«Είναι ξεκάθαρο ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται μπροστά στην αβεβαιότητα της βιωσιμότητας. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος προσπάθησε να μας υπενθυμίσει, για μία ακόμα φορά, αυτό ακριβώς το γεγονός. Όμως, από όλες τις σχετικές συνεδριάσεις και συζητήσεις στη Βουλή, δυστυχώς, δεν προκύπτει ότι έχουμε αντιληφθεί την αναγκαιότητα ή ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και η επάρκεια να αλλάξουμε πορεία. Δεν έχει παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ένα πολιτικό σχέδιο, το οποίο να μας δίνει στρατηγική και απαντήσεις, και αυτό αποδείχθηκε και στην πρόσφατη συζήτηση για τον πρόσφατα ψηφισμένο αλλά ψευδεπίγραφο κλιματικό νόμο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σ.Φάμελλος, στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής, με θέμα «Νέοι, Καινοτομία, Περιβάλλον».
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στην τεράστια, πλέον, καθυστέρηση καίριων στρατηγικών εργαλείων της Πολιτείας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και τη διαχείριση υδατικών πόρων. Αρχικά αναφέρθηκε στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που ενώ είχαν ανατεθεί και ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ δεν διαφαίνεται πότε θα ολοκληρωθούν τα Προεδρικά Διατάγματα και τα Σχέδια Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, όταν η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρ. Δικαστήριο για την έλλειψη αυτή. Στη συνέχεια τόνισε και την εκ νέου καθυστέρηση στην αναθεώρηση των βασικών εργαλείων υδατικής πολιτικής, των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, που ενώ έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2021, δεν είχαν εκείνη την περίοδο καν ακόμη ανατεθεί.
«Από τη μια μιλάμε για καινοτομία και για στρατηγική για την προώθησή της, και από την άλλη, η καθημερινότητα μας αποκαλύπτει και καταρρίπτει το πράσινο προσωπείο της κυβέρνησης», τόνισε ο Σ.Φάμελλος. «Η πυρκαγιά του Σαββατοκύριακου στη Γλυφάδα και στη Βούλα μάς δίνει σκληρά συμπεράσματα: από το αρμόδιο Υπουργείο που πρόσφατα παρουσίαζε δορυφορικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, είδαμε πυροσβέστες με κουβάδες να σβήνουν τη φωτιά και ένα γενικότερο αλαλούμ. Και φυσικά την παρουσία ειδικών ομάδων της αστυνομίας, όπως και πέρυσι, όχι για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, αλλά ως μέρος της επικοινωνιακής διαχείρισης της ανεπάρκειας της κυβέρνησης στην πρόληψη. Και πάλι είχαμε την ίδια ασυνέπεια των ανεύθυνων-υπεύθυνων, όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και από την πλευρά της Περιφέρειας: η κ. Δούρου είχε ευθύνες, αλλά ο κ. Πατούλης δεν έχει καμία», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος σε άλλους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση διατείνεται για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε επίσης τις τεράστιες ουρές από τα ξημερώματα στα γραφεία του Κτηματολογίου, τις αλλεπάλληλες αναβολές στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, ή στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη που ενώ θα έπρεπε να αποτελεί έργο της Πολιτείας, τελικά έχει ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Ασκώντας επιπλέον κριτική στον αποσπασματικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα, ο Σ.Φάμελλος επισήμανε για ακόμη μία φορά την πλήρη απουσία αναφορών σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και στη λειτουργία της κοινωνίας στον κλιματικό νόμο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. «Καμία αναφορά στην πρόσβαση σε καθαρή και προσιτή ενέργεια για όλους, καμία αναφορά στο δικαίωμα σε ένα υγιές, ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον, ή σε θέματα κλιματικής δικαιοσύνης, δεν υπάρχουν στο κλιματικό νομοθέτημα της ΝΔ,. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αγνοεί και τις διακρίσεις φύλου, αλλά και τις τροποποιήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και τις νέες ανισότητες που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Η συμμετοχή των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, στην παρακολούθηση και στην διακυβέρνηση της πράσινης μετάβασης είναι ακόμη παντελώς ανύπαρκτη, παρά το γεγονός ότι αυτή η πρόταση τέθηκε επιτακτικά από τα κόμματα και από τις ΜΚΟ.»
Τέλος, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι η σύνδεση της έρευνας με την πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη αλλά για τη σύνδεση αυτή δεν αρκούν μόνο οι προθέσεις: «Στο κλιματικό νομοθέτημα της κυβέρνησης ΝΔ δεν υπήρξε καν μια στοιχειώδης προσπάθεια για διατομεακή και διεπιστημονική προσέγγιση. Ούτε καν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης δεν παρουσιάστηκε στις συνεδριάσεις, το ίδιο και τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία. Χωρίς στοιχειώδη συντονισμό, χωρίς συνεργασία, χωρίς κοινωνική συμμετοχή, η κυβέρνηση ΝΔ κατάφερε να ψηφίσει ένα κλιματικό νόμο και να είναι σαν να μην έχουμε κλιματικό νόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την τοποθέτησή του.