Ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την κοινή γνώμη είναι οι κακοκαιρίες και ο τρόπος αντιμετώπισης τους από την πολιτεία. Μάλιστα τόσο στην κακοκαιρία «Μήδεια» το 2021, όσο και στην κακοκαιρία «Ελπίδα» φέτος ο κρατικός μηχανισμός «πιάστηκε» στον ύπνο, με αποτέλεσμα να υποστούν ταλαιπωρία χιλιάδες κάτοικοι.
Τον περασμένο Ιανουάριο, αρκετοί πολίτες έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους για πολλές ώρες στην Αττική, ενώ χιλιάδες πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα. Παρόλα αυτά όπως και πέρσι έτσι και φέτος δεν υπήρξε πρόοδος σε σχέση με την πρόληψη για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών και τη σωστή προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, ενώ σε σχέση με την ανάληψη των ευθυνών οι πολίτες δεν βγήκαν σοφότεροι.
Το ζήτημα της αποζημίωσης των πολιτών σε περιπτώσεις όπως της κακοκαιρίας «Ελπίδα» φαίνεται να απασχολεί τη ΡΑΕ η οποία τον επόμενο μήνα αναμένεται να αποστείλει προς την πολιτική προστασία και τα αρμόδια υπουργεία συγκεκριμένες προτάσεις. Πρόθεση της ρυθμιστικής αρχής οι πολίτες να αποζημιώνονται όταν γίνονται διακοπές ρεύματος μετά από κακοκαιρίες. Ο πολίτης να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και να υπάρχει ένα πλαίσιο αποζημίωσης. Η ΡΑΕ εκτιμά πως θα πρέπει να υπάρχει ένα μητρώο φορέων που να ενεργοποιείται σε τέτοιες περιστάσεις από τους δήμους, με τη συνεισφορά βέβαια και του ΔΕΔΔΗΕ.
Σε πολλές περιοχές τα τελευταία χρόνια μετά από χιονοπτώσεις η πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ ήταν δύσκολη στα σημεία όπου υπήρχαν προβλήματα, εξαιτίας της πτώσης δέντρων και κλαδιών, που δεν είχε καθαρίσει εγκαίρως η τοπική αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα, σε πόρισμα του ο ΔΕΔΔΗΕ για την κακοκαιρία «Μήδεια» επεσήμανε πριν ένα χρόνο πως χρειάζεται σχεδιασμός και εκπόνηση μελετών για τη βελτίωση των δικτύων, ώστε να μειωθεί η τρωτότητα τους. Υπογράμμιζε και την ανάγκη πρόσληψης καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Αυτό επεσήμαναν στην κακοκαιρία «Ελπίδα» οι τεχνικοί, τονίζοντας την γενικότερη ανάγκη προσλήψεων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Από την άλλη, σε σχέση με το ζήτημα της υπογειοποίησης των δικτύων, παραμένει ως υπόσχεση, με το κόστος βέβαια να υπολογίζεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.