«Καθολική απαίτηση όλων των περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών και της αντιπολίτευσης είναι να αποσυρθεί αυτό το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο. Καλούμε ακόμη και τώρα την κυβέρνηση να το αποσύρει και υπό το βάρος και των καταστροφικών πυρκαγιών που βιώνουμε αυτές τις ημέρες στις περιοχές Natura 2000. Αν ο κος Σκρέκας φαίνεται ότι αποφάσισε να μπει στο πάνθεο της μαύρης σελίδας για το περιβάλλον της Ελλάδας μαζί με τον κ. Χατζηδάκη, εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτό το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα πρώτα που θα καταργήσει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σχολίασε πως είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2022 να συζητάμε για ένα νομοσχέδιο που τροποποιεί επί τα χείρω τους όρους διαχείρισης και προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 όταν, το Εθνικό Πάρκο της Διαδιάς καίγεται για πέμπτη μέρα, με την πυρκαγιά να έχει φτάσει στον πυρήνα της περιοχής προστασίας ενώ, κινδυνεύουν οι φωλιές των προστατευόμενων πουλιών, όπως οι μαυρόγυπες και ο ασπροπάρης.
«Διαπίστωσα πόσο τραγική είναι η κατάσταση κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησα εχθές στην περιοχή. Διαπίστωσα και τα σοβαρότατα ελλείματα στη διαχείριση της πυρκαγιάς. Από τις πρώτες μέρες της πυρκαγιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει προτάσεις με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης. Σήμερα παρακολουθούμε τη συνέχεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Δαδιά ενώ έχουμε και μία φωτά στη Βάλια Κάλντα, επίσης προστατευόμενη περιοχή. Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πώς φτάσαμε στο αρνητικό ρεκόρ του ενάμιση εκατομμυρίου (1.500.000) καμένων εκτάσεων που είχαμε πέρυσι το καλοκαίρι; Υπάρχει η υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε αυτές τις καταστροφές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε την ανεπάρκεια της κυβέρνησης αφού προχώρησε στην κήρυξη της περιοχής στο δάσος Δαδιάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ και μετά την τέταρτη μέρα της πυρκαγιάς. «Τέσσερις μέρες καιγόταν το Δάσος της Δαδιάς και δεν είχε κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε, να έχουν μηχανήματα, πόρους, διαδικασίες αναθέσεων και για να πετύχουν τον απαιτούμενο συντονισμό. Θέλετε μήπως να σας δώσουμε συγχαρητήρια για αυτό;».
Επισήμανε στη συνέχεια τους τρεις (3) βασικούς λόγους, τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στο περυσινό τραγικό ρεκόρ καμένων δασικών εκτάσεων και στην πρόσφατη εξέλιξη με πυρκαγιές σε προστατευόμενες περιοχές. Ειδικότερα:
-Στην κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τους ΦΔΠΠ των περιοχών NATURA 2000, όπου στη Διοίκηση συμμετείχαν οι τοπικοί φορείς, μία απόφαση που για το Φορέα του Δάσους Δαδιάς βγήκε στις 23 Δεκεμβρίου του 2021.
-Στην ακύρωση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών που περιλάμβανε προσλήψεις δασολόγων, δασοπόνων, με πεντακόσιες πενήντα (550) εγκεκριμένες θέσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Πάγωσε εκατόν σαράντα (140) εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σταμάτησε 5.000 εργαζόμενους στο πρόγραμμα δασοπροστασίας. Το να υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ φέτος έργα δασοπροστασίας μετά από τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές, με καθαρισμό δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών μέσα στην αντιπυρική περίοδο, και όχι πριν από αυτή, δεν είναι επιτυχία αλλά ντροπή.
-Στη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων και στην υπονόμευση των δασικών υπηρεσιών. Πέρυσι ο κος Μητσοτάκης προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες του για το ρεκόρ καμένων εκτάσεων πίσω από την εξαγγελία για μεταφορά των δασικών υπηρεσιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε έναν μήνα, δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο του 2021. «Για την κυβέρνηση των αρίστων της ΝΔ ο ένας μήνας διαρκεί εννιά βέβαια γιατί τόσοι μήνες χρειάστηκαν τελικά για τη μεταφορά. Με υπηρεσίες μάλιστα που δεν έχουν ούτε καύσιμα για τα οχήματά τους. Πληθαίνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά και η στελέχωση των υπηρεσιών».
Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε πως το νομοσχέδιο συνεχίζει την αποδόμηση που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με αφετηρία τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685, όπως χαρακτηρίστηκε από τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών που ζητούσαν την απόσυρσή του. «Το νόμο που κατεδάφισε περιβαλλοντική αδειοδότηση, υπηρεσίες και φορείς περιβάλλοντος. Ο κος Σκρέκας έρχεται τώρα, ζηλεύοντας μάλλον τη δόξα του προκατόχου του, κου Χατζηδάκη, να συνεχίσει, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, την αποδόμηση της περιβαλλοντικής πολιτικής, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας».
«Το νομοσχέδιο είναι μία συρραφή ρουσφετιών που παραβιάζει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Σύνταγμα, και θα οδηγήσει σε πρόστιμα και καταδίκες της Ελλάδας», πρόσθεσε, «Νομοθετεί ρουσφέτια ακόμη και σε περιοχές Natura 2000. Πρόκειται για ένα πολιτικό παράδειγμα του πόσο χυδαία μπορεί να γίνει η άσκηση πολιτικής από τη ΝΔ, ένα δεξιό κόμμα που το ενδιαφέρει μόνο το πώς θα εξυπηρετήσει συμφέροντα και θα διατηρήσει την εξουσία».
Στάθηκε ακόμη στη στάση των περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) απέναντι στο νομοσχέδιο: «Αξιοσημείωτο ότι όλες οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ έχουν μιλήσει για ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο που πρέπει να αποσυρθεί και να μην ψηφιστεί. Ενδεικτική είναι σχετική αφίσα γνωστής περιβαλλοντικής ΜΚΟ που αναφέρεται σε νομοσχέδιο ντροπή και προσθέτει ότι: αυτή είναι η αντίληψη του ΥΠΕΝ για την προστασία του περιβάλλοντος. Προσχηματική διαβούλευση και κατάργηση στην πράξη της προστασίας των περιοχών ζωνών απολύτου προστασίας. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν χειρότερα μετά από αυτήν τη νομοθέτηση».
Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε περιληπτικά τα κεφάλαια του σχεδίου νόμου ξεκινώντας από το πρώτο μέρος που νομιμοποιεί υφιστάμενες παράνομες δραστηριότητες εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 πριν ολοκληρωθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καθυστερεί εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τροποποιεί το πλαίσιο εκπόνησης των ΕΠΜ προβλέποντας αποσπασματικές ρυθμίσεις που θα καθορίζουν χρήσεις γης από τώρα, ώστε όταν εκδοθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα δεν θα έχουν ουσιαστικά ισχύ. Ευτελίζει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης αφού προβλέπει ότι ο ελεγχόμενος θα πληρώνει τον ελεγκτή(!) ανοίγοντας την πόρτα στη διαφθορά. Νομιμοποιεί την απουσία περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και ελέγχων για μικρά έργα και απαλλάσσει τις τροποποιήσεις έργων από την υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Πρακτικά εξαιρεί έργα από την υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης με αυθαίρετα κριτήρια.
Υπογράμμισε ακόμα ότι προβλέπεται η ακύρωση πράξεων βεβαίωσης παραβάσεων και άρα να μην επιβάλλονται πρόστιμα σε δραστηριότητες που έχουν παραβιάσει την περιβαλλοντική νομοθεσία. «Ο κος Σκρέκας κρατάει σε συρτάρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βεβαιώσεις παραβάσεων της Ελληνικός Χρυσός, ενώ έχει υποχρέωση να τα επιβάλλει».
Το νομοσχέδιο συνεχίζει την ομηρία των εργαζόμενων στους ΦΔΠΠ, επιτρέπει να υπάρχουν αενάως λάθη στους δασικούς χάρτες. «Η κυβέρνηση παραδέχεται πρακτικά ότι οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο θα κλείσουν με ελλείμματα».
Για το κεφάλαιο Ζ σημείωσε πως αποδομεί πλήρως όποιες ρυθμίσεις για το περιβάλλον και τη χωροταξία. «Πρόκειται για σκόρπιες διατάξεις που δεν υπηρετούν καμία λογική παρά μόνο εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια της κυβέρνησης, ενώ δίνει ακόμα μία παράταση στον πολεοδομικό σχεδιασμό για το Μάτι που θα τελείωνε σε έναν μήνα και στο άρθρο 69 εισάγει το ανήκουστο: Υπουργική Απόφαση να καθορίζει τη φέρουσα χωρική ικανότητα κάθε χωρικής ενότητας».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στις διατάξεις για τα θαλάσσια αιολικά. «Αν και η σημαντική μεταρρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά είναι απαραίτητη για την Πράσινη μετάβαση, η κυβέρνηση έχει στον αέρα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ καθώς και το σχέδιο για τη θαλάσσια χωροταξία. Ανάρτησε σε διαβούλευση το νέο θεσμικό πλαίσιο με διαβούλευση μόνο δώδεκα (12) ημερών ενώ και η αγορά των ΑΠΕ λέει ότι θα έχει αποτελέσματα σε δέκα χρόνια. Αλλά πρόκειται για μία σύλληψη με νέες ζώνες χωρίς όμως αρχή, μέση και τέλος. Είμαστε υπέρ των θαλάσσιων αιολικών αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα δε θα μείνει πίσω και ότι δεν θα έχουμε νέες εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες».