«Αν χρειάζεται έναν χρόνο για τη διαφάνεια και μερικά χρόνια στη συνέχεια για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος ζήτω που καήκαμε. Το επιπλέον κόστος των τελευταίων 12 μηνών στο ρεύμα ήταν 8 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει αποτυπωθεί ακόμα η επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος που έπεσε στις πλάτες των καταναλωτών, νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ1».
«Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην ακρίβεια της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη τον Αύγουστο», πρόσθεσε, «όπως και οι αυξήσεις στο ρεύμα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2021, πολλούς μήνες πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Σημείωσε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα είναι πιο εκτεθειμένη στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Υπάρχουν σοβαρότατα κυβερνητικά λάθη που κοστίζουν και στην αγορά και στα νοικοκυριά. Η κρίση αυτή μάς βρίσκει πιο φτωχούς αφού έχουν αφαιρεθεί από τις τσέπες των καταναλωτών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, 8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για 2,2 δισ. ευρώ υπερκέρδη το τελευταίο 12μηνο που έχουν εισπράξει οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Τα υπερκέρδη αυτά δεν έχουν φορολογηθεί, όπως είχε δεσμευτεί ο κος Μητσοτάκης, ούτε έχουν επιστραφεί στους καταναλωτές. Υπάρχουν επιπλέον και 2,5 δισ. ευρώ άσκοπες, αχρείαστες χρεώσεις στους καταναλωτές από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που δεν ήταν αναγκαίο να χρεωθούν στους λογαριασμούς των καταναλωτών αφού το κόστος των ΑΠΕ υπερκαλύπτεται».
Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ειδικότερα σε άλλη μία επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει καταστήσει την Ελλάδα πιο ευάλωτη στη σημερινή κρίση, τη βίαιη, χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση. «Ήταν λανθασμένη, όπως έχει αποδειχθεί πλέον περίτρανα, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να δεσμεύσει την ηλεκτροπαραγωγή της Ελλάδας στο ορυκτό, πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο πίσω από τον τίτλο απολιγνιτοποίηση. Μία απόφαση που μείωσε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και αύξησε και το κόστος ρεύματος».
Υπογράμμισε επιπλέον άλλο ένα έλλειμα της κυβερνητικής πολιτικής που έχει σταματήσει ουσιαστικά εδώ και τρία χρόνια τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στη χώρα. «Είναι απόλυτη η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το ότι δεν υπάρχει εξοικονομώ στα δημόσια κτίρια, πρόγραμμα που ήταν έτοιμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για το ότι δεν έχουμε εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις, για το ότι έχει σταματήσει να πληρώνει το εξοικονομώ του 2020, καθώς και για το ότι δεν έχει προκηρυχθεί πρόγραμμα για το 2021 και το 2022 δεν έχει ακόμη κλείσει. Αυτό ενώ θα έπρεπε από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέφτει στην αγορά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από προγράμματα εξοικονόμησης κάθε χρόνο, να δουλεύει ο τεχνικός κόσμος και να προχωρά η εξοικονόμηση».
Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι πρόκειται, πάνω από όλα, για ένα θέμα πρόληψης. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε μία πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών με προσλήψεις δασολόγων, δασοπόνων, χρηματοδότηση για καθαρισμό των δασών και με 5.000 εργαζόμενους στη δασοπροστασία. Αυτά όλα πάγωσαν, σταμάτησαν με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν έγιναν οι προσλήψεις και διακόπηκαν οι συμβάσεις της δασοπροστασίας. Το σοβαρότατο πρόβλημα πρόληψης αποτυπώθηκε δυστυχώς στο ελληνικό αρνητικό ρεκόρ καμένων εκτάσεων πέρυσι το καλοκαίρι. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση κατάργησε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και αυτές τις μέρες βλέπουμε πυρκαγιές και στο δάσος Δαδιάς και στη Βάλια Κάλντα, σε πυρήνες δηλαδή περιοχών Natura 2000».
Υπογράμμισε τέλος την ανεπάρκεια στοιχειώδους συντονισμού στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς αφού η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την τέταρτη μέρα της πυρκαγιάς και μετά από την επισήμανση κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επισκέφθηκε την περιοχή.