Αποδεικνύεται ακόμη ενεργειακά ανασφαλής, ένα αποτέλεσμα της πολιτικής της «ανασφάλειας» αφού, θα έπρεπε, αν ήταν επαρκής, να σταματήσει ή ακόμη και να προλάβει την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Δεν ήταν ενεργειακά θωρακισμένη αλλά εντελώς εξαρτημένη λόγω του δόγματος της επιλογής το φυσικό αέριο να έχει μεγάλο ειδικό βάρος στη μετάβαση της Ε.Ε. στην καθαρή ενέργεια, όπως και εξαιτίας της κυριαρχίας της λογικής της αγοράς στον τομέα της ενέργειας αντί της προτεραιότητας διασφάλισης της πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις παραγωγικές δυνάμεις σε προσιτές τιμές», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους Βούλα Κεχαγιά και Νίκο Σβέρκο.
«Η Ευρώπη τώρα, αντιλαμβανόμενη τα λάθη της, ανοίγει τη συζήτηση για την αναγκαιότητα δημόσιου ελέγχου και κρατικής παρέμβασης στην ενέργεια, ενώ στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλάει ενεργειακούς φορείς, τα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Έχει μετατρέψει επιπλέον τη ΔΕΗ από επιχείρηση κοινής ωφέλειας σε αμιγώς κερδοσκοπική εταιρεία και έχει επιλέξει να αυξήσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή πίσω από τον τίτλο «απολιγνιτοποίηση», καθιστώντας την Ελλάδα ακόμη πιο ευάλωτη στη σημερινή κρίση», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Υπογράμμισε ότι ενώ η κυβέρνηση εκπέμπει μία τεχνητή αισιοδοξία για τον χειμώνα που έρχεται, η πραγματικότητα είναι πως, παρότι η Ελλάδα δεν είναι κατά 100% εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο σε επίπεδο προμήθειας, αυτό δε σημαίνει ότι θα έχει πρόσβαση σε φτηνό φυσικό αέριο. «Οπότε η κρίση επάρκειας θα μετατραπεί στην ουσία σε κρίση ακρίβειας αφού, το ρεύμα θα έχει μετατραπεί σε αγαθό πολυτελείας. Ο βαθμός κερδοσκοπίας η οποία συνεχίζεται δυστυχώς στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται από την τιμή της περασμένης Κυριακής όπου, η Ελλάδα ήταν πρώτη στην ακρίβεια ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές έπεφταν. Το 75% των υπερκερδών αφορά μάλιστα την μέχρι πρότινος δημόσια ΔΕΗ, η οποία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια αισχροκέρδειας. Οι επιδοτήσεις στις οποίες περιορίζεται η κυβέρνηση επιδοτούν την ακρίβεια και τροφοδοτούν το διαρκώς ανοδικό σπιράλ των τιμών».
Στάθηκε ακόμη στο πάγωμα των προγραμμάτων εξοικονόμησης εδώ και τρία χρόνια: «Στο πάγωμα του Προγράμματος «Ηλέκτρα» για τα δημόσια κτίρια που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε έτοιμο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το πάγωμα Προγραμμάτων για εξοικονόμηση στις επιχειρήσεις. Προβλήματα παρουσιάζει και το Εξοικονομώ για τα νοικοκυριά στις πληρωμές τα τελευταία τρία χρόνια. Για όλους αυτούς τους λόγους η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανασφαλής εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Ο Σ.Φάμελλος παρουσίασε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια: Ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου και της κρατικής παρέμβασης ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ενέργεια και προσιτές τιμές, μείωση του βάρους του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, σπάσιμο του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρισμού, επαναφορά του Δ στη ΔΕΗ, καθώς και θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους για τους ηλεκτροπαραγωγούς ώστε να «χτυπηθεί» η αισχροκέρδεια.
Σχετικά με τα μέτρα, τις παρεμβάσεις που αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχολίασε: «Καλό θα ήταν βέβαια να περιμένουμε τις τελικές λύσεις που θα προκριθούν. Από ό,τι φαίνεται από τα κείμενα που έχουν διαρρεύσει, δεν προκρίνεται η πρόταση Μητσοτάκη για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό TTF, όπως διακινεί η κυβέρνηση. Συζητείται μάλιστα η επέκταση της Ιβηρικής λύσης-εξαίρεσης που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επέλεξε να μην στηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Πρέπει να σχολιάσουμε επίσης ότι η Ευρώπη αντιδρά με μεγάλη καθυστέρηση, ειδικά όταν συζητούν σχεδόν έξι μήνες μετά τη λύση που έχουν εφαρμόσει Ισπανία και Πορτογαλία».
Ο Σ.Φάμελλος απάντησε τέλος σε ερώτημα των δημοσιογράφων για το σκάνδαλο των υποκλοπών: «Έχει ξεκινήσει ένα ντόμινο αποκαλύψεων. Ελπίζω οι Ανεξάρτητες Αρχές, η ελληνική δικαιοσύνη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αποκαλύψουν πόσοι πολιτικοί παρακολουθούνται και αυτό να οδηγήσει σε μία πολιτική κάθαρση που είναι να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να έχουμε μία προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση, ο κος Μητσοτάκης και στενοί του συνεργάτες που επικαλέστηκαν και το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να κουκουλώσουν το πρόβλημα είναι βαριά εκτεθειμένοι, όταν είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει θέμα απορρήτου. Όταν η κοινωνία βλέπει να επικαλούνται το απόρρητο για να κρύψουν την αλήθεια, τότε καταλαβαίνει ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Και το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει το όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση έχει απονομιμοποιηθεί πλήρως πλέον στην κοινωνία και για αυτό χρησιμοποιεί το παρακράτος για να επιβιώσει πολιτικά, γιατί ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας φοβισμένος πρωθυπουργός. Αυτό όμως είναι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο για τη χώρα μας».