Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα έργα σε δημόσιες υποδομές, έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων, σχολείων, κλειστών γυμναστηρίων, χώρων πολιτισμού, κτιρίων διοίκησης δημοσίων φορέων, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, διασφαλίστηκαν πόροι άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» δικαιούχοι με κατοικίες εντός της Περιφέρειας. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, έργο αφορά 2.225 κατοικίες.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε ένα σύνολο ενεργειών και δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να καλύψει την ανάγκη για ενεργειακή θωράκιση της περιοχής, μετά και τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται διεθνώς.
Η αρχή στην προσπάθεια υλοποίησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας έγινε από το νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα βιοκλιματικά κτίρια στα Βαλκάνια. Σε αυτό το «πράσινο» κτίριο που διαθέτει προβλέψεις και αυτοματισμούς για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας ανέρχεται στο 70%, ενώ οι ενεργειακές του ανάγκες σε θέρμανση και ψύξη καλύπτονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τη γεωθερμία. Στην υλοποίηση του στόχου της εξοικονόμησης ενέργειας συμβάλλουν, επίσης, οι ενισχυμένες θερμομονώσεις στο κέλυφος του κτιρίου, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες που δυσκολεύουν τη μετάδοση της θερμότητας από ένα θερμό σε ένα ψυχρό μέρος, οι λαμπτήρες οικονομίας και πολλά ακόμη εξειδικευμένα συστήματα.
Πέντε ακόμη ενεργειακά έργα της Περιφέρειας βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται η προμήθεια και λειτουργία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από δημόσιους φορείς, για την οποία διασφαλίστηκαν πόροι άνω των 10 εκατ. ευρώ προκειμένου δημόσιοι φορείς στην Περιφέρεια να αντικαταστήσουν ενεργοβόρα και παλαιά οχήματά τους με ηλεκτροκίνητα. Επίσης διασφαλίστηκαν πόροι άνω των 25 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και λειτουργία ηλεκτροκίνητων απορριμματοφόρων, ενώ κονδύλια ύψους 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλες τις Μονές του Αγίου Όρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή του αυτονομία της Χερσονήσου του Άθω με καθαρή ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας στην περιοχή, όπου εδώ και χρόνια η παραγωγή ενέργειας βασίζεται στη λειτουργία γεννητριών που καταναλώνουν πετρέλαιο και στην εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων.