Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στις δράσεις και τα μέτρα για την καλύτερη θωράκιση της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο δράσης, που εκπόνησε η αρμόδια ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αξιοποιώντας όλα τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της έρευνας.
«Αυτή η πραγματικά σπουδαία δουλειά είναι πολύ σημαντική για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, τόσο τα μέλη της ομάδας εργασίας, όσο και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης. Αυτή η δουλειά είναι η απόδειξη ότι η σταθερά στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει παράγει αποτέλεσμα για τους συμπολίτες μας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.
Στα θετικά μηνύματα στον τομέα του Περιβάλλοντος στην Κεντρική Μακεδονία, “από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε αισιοδοξία, δύναμη και κίνητρα για να κάνουμε περισσότερα”, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε μια σειρά από έργα και δράσεις της Περιφέρειας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
-Σήμερα η χώρα μας ηγείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
-Σήμερα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης υλοποιούν το 90% των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
-Σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας όσον αφορά στο στόχο της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου για το 2030, υπολογίζοντας μάλιστα ότι έχουμε πετύχει μείωση κατά 55%.
Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ. Τζιτιζκώστας, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ένα πλέγμα δράσεων:
-Βάζουμε τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.
-Υλοποιούμε το πρώτο υπερτοπικό Μητροπολιτικό Πάρκο στη δυτική Θεσσαλονίκη, στον Δήμο Παύλου Μελά και έχουμε ολοκληρώσει εκατοντάδες παρεμβάσεις με τη δημιουργία πάρκων και πυρήνων πρασίνου στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Δημιουργήσαμε το Παρατηρητήριο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Παράκτιου Μετώπου όλης της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Αποκτούμε ψηφιακό κόμβο συλλογής δεδομένων για την τρωτότητα και τη διάβρωση των ακτών μας.
-Διαθέτουμε ένα πλήρως αναβαθμισμένο και εξοπλισμένο δίκτυο μετρητικών σταθμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στο οποίο μάλιστα προσθέσαμε και νέους σταθμούς.
-Εγκαθιστούμε εκατοντάδες αισθητήρες, μετεωρολογικούς σταθμούς και τηλεμετρικά συστήματα σε δημόσια κτίρια και πάρκα, σε γέφυρες, ποταμούς και χειμάρρους, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία για να παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε το δικό μας Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο.
-Έχουμε υλοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα που θωρακίζουν 30 περιοχές και στο νέο ΕΣΠΑ θα αξιοποιήσουμε 120 εκατομμύρια ευρώ για νέα έργα.
-Αναβαθμίζουμε ενεργειακά δημόσια κτίρια, νοσοκομεία και σχολεία.
-Χρηματοδοτούμε επενδύσεις μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
-Προωθούμε την ηλεκτροκίνηση, με σταθμούς φόρτισης και ηλεκτρικά οχήματα και απορριμματοφόρα στους Δήμους.
-Επενδύουμε στην κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη κινητικότητα.
-Υποστηρίζουμε τη δημιουργία νέων μονάδων αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε ωστόσο ως προτεραιότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής δυο βασικά ζητήματα:
«Το πρώτο είναι ο χρόνος που δεν έχουμε. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους. Το δεύτερο είναι να κατανοήσουμε ότι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, όταν το πρόβλημα είναι ήδη εδώ και είναι έντονο, δεν αρκεί. Η θωράκιση των περιφερειών, των πόλεων, της υπαίθρου για την προστασία της ζωής και των περιουσιών των συμπολιτών μας είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλες τις βαθμίδες διοίκησης, για όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Πρέπει να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για αντιπλημμυρικά έργα μεγάλης κλίμακας. Κι αυτό πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί ούτε οι Δήμοι, ούτε οι Περιφέρειες, ούτε η Κεντρική Πολιτεία διαθέτουν σήμερα αυτούς του πόρους που πραγματικά χρειάζονται. Οι πόροι που είναι σήμερα διαθέσιμοι δεν επαρκούν για τις μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν κυρίως στο δομημένο ιστό, στις πόλεις και στα αστικά κέντρα, όπου οι υφιστάμενες υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ανεπαρκείς, γιατί είναι πλέον παρωχημένες και δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, αλλά φτιάχτηκαν με τα δεδομένα της δεκαετίας του 50 και του 60. Χρειαζόμαστε μεγάλα έργα, τα χρειαζόμαστε τώρα, και η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Κάναμε πολλά, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα, γιατί χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά ακόμα. Η κλιματική κρίση κάνει μεγάλα βήματα κάθε χρόνο. Μεγαλύτερα από όσα περίμεναν ακόμα και οι επιστήμονες. Εμείς λοιπόν καλούμαστε να κάνουμε άλματα. Με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα ήδη έχω αναφερθεί στις ανάγκες να αυξηθούν οι πόροι για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου. Και πέρα από τους πόρους, χρειάζεται στη χώρα μας να κάνουμε όλες τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές και φυσικά ένα συνολικό ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Και ταυτόχρονα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει με την ίδια ένταση και με την ίδια συνέπεια τα έργα και τις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί. Είμαστε μαζί στον κοινό μας στόχο για τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και κυρίως ανθρώπινη».
Α. Τζιτζικώστας: Πρώτη Περιφέρεια η Κεντρική Μακεδονία στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου – Μείωση κατά 55%
Πέμπτη, 25/04/2024 - 11:42
Ομιλία στο συνέδριο “Κλιματικά Ουδέτερη, Ανθεκτική και Έξυπνη Κεντρική Μακεδονία”, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.