Το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, οι επικεφαλής παρατάξεων και της ΕΔΕΥΑ συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα. Στη σύσκεψη, συζητήθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την αυτοδιοίκηση, όπως μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, η διάθεση των ΚΑΠ, η στήριξη των ΚΔΑΠ, η ναυαγοσωστική κάλυψη και η κατ’ εξαίρεση με ΚΥΑ δυνατότητα σε Δήμους που έχουν δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα, να λάβουν δάνειο για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης.
Για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισήμανε την πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να συνδράμει στον εθνικό στόχο μείωσης του ενεργειακού κόστους. Τόνισε πως είναι εφικτή η μείωση των καταναλώσεων με τον περιορισμό του διακοσμητικού φωτισμού και τον εξορθολογισμό στη λειτουργία του κλιματισμού και της θέρμανσης, στο κομμάτι του οδοφωτισμού όμως, η κατάσταση δεν είναι ούτε τόσο αυτονόητη ούτε τόσο απλή.
«Όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας θα συνδράμουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης και θα παρέμβουν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Όμως, θα πρέπει άμεσα οι Δήμαρχοι να προστατευτούν θεσμικά από την ποινική και την αστική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα σε κάποιο δρόμο επειδή είχαν σβήσει τα φώτα» υποστήριξε.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε εκ νέου την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι Δήμοι με πόρους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο κίνδυνος εκτροχιασμού Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων λόγω αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, είναι ένα σενάριο που αν ισχύσει θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα. Από πλευράς ΚΕΔΕ τονίστηκε επίσης πως το 96% των δαπανών των ΔΕΥΑ είναι ανελαστικό.
«Αναμέναμε κάποια αποκλιμάκωση στο κόστος που ωστόσο δεν ήρθε» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Βάσει των υπολογισμών μας, το επιπλέον κόστος για τους Δήμους υπολογίζεται σε 300 – 350 εκατ. Ευρώ. Είναι αναγκαία μια νέα χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί με τα λιγότερα προβλήματα η χρονιά».
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την αναγκαιότητα για μια ακόμη φορά να προχωρήσει η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους Δήμους και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ που συμπερασματικά αναμένεται να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή από τα αρμόδια Υπουργεία.