Η κυβέρνηση ουσιαστικά συντηρεί την ενεργειακή κερδοσκοπία, επιδοτεί την ακρίβεια με τα μέτρα που παίρνει αποφεύγοντας να αγγίξει τον μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη.
Εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχουμε μέτρα, εκ μέρους της κυβέρνησης, που πέφτουν σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι ουσιαστικά συντηρούν την κερδοσκοπία. Δεν έχουμε μια δομική παρέμβαση στον μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι η χονδρική τιμή στην Ελλάδα κατέχει πάντα τις πρώτες θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Έχουμε την πιο ακριβή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό τον τομέα δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση. Έρχεται και επιδοτεί την ακρίβεια. Με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και χρήματα που παίρνει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα οποία προορίζονται για να επενδυθούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είναι το μέλλον και πρέπει να είναι η στρατηγική μας προσέγγιση.
Υπάρχει και μια άλλη διάσταση, η οποία αφορά συνολικά την Ευρώπη. Αναφερθήκατε πριν στο πλαφόν στο ρωσικό αέριο. Να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι δεν πρόκειται για ένα πλαφόν σαν κι αυτό που είπε πριν από λίγο η κ. Γιαννακοπούλου, στη λιανική ή στο επίπεδο των τιμών χονδρικής. Είναι ένα πλαφόν που τίθεται αυθαίρετα σε αυτόν που σου πουλάει ένα προϊόν, επομένως ο Ρώσος απαντά με τον τρόπο του. Είναι ένας ατελέσφορος, επώδυνος για την Ευρώπη, τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα του ουκρανικού πολέμου. Η Ευρώπη να πάρει μια πρωτοβουλία έξω από τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, υπέρ της ειρήνης και άρα να έχουμε μία αποκλιμάκωση της πίεσης. Να πάρει μια πρωτοβουλία να πείσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι της διπλωματίας και να βρεθεί μία βιώσιμη λύση.
Ένα ευρωπαϊκό ταμείο για την ενέργεια θα ήταν μια καινούργια ρήτρα διαφυγής, βασιζόμενης στην έκδοση ενός ομολόγου στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, άρα φτηνό χρήμα για να μπορέσουμε να καλύψουμε εκτάκτως τις ανάγκες. Αλλά από εκεί και πέρα χρειάζονται δομικά μέτρα. Η ιστορία του χρηματιστηρίου ενέργειας απέτυχε. Εφαρμόστηκε δύο χρόνια και απέτυχε.