Σκρέκας: Οι τρεις επενδύσεις που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας

Σκρέκας: Οι τρεις επενδύσεις που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας
Δευτέρα, 28/11/2022 - 14:13

Τί είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου και Ελλάδας-Αυστρίας-Νοτιοδυτικής Γερμανίας και ένας νέος αγωγός πετρελαίου Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς, στην Ημερίδα με θέμα: «Ενεργειακή κρίση και Βόρεια Ελλάδα: προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές», που διοργανώνει η Voria.gr

Τρεις μείζονες επενδύσεις, που θα αλλάξουν ολοκληρωτικά το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα, ανακοίνωσε από την ημερίδα της Voria.gr για την ενεργειακή κρίση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Οι επενδύσεις αυτές αφορούν σε ενεργειακές διασυνδέσεις, που θα μπορέσει να αναστρέψει τη σημερινή κατάσταση της χώρας και να τη μετατρέψει από εισαγωγέα ενέργειας σε εξαγωγό. Ενώ σταθερός στόχος της χώρας, όπως είπε ο υπουργός, είναι η αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μίγμα της χώρας και η αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας.

«Μειώσαμε τις εισαγωγές, καθώς αυξήσαμε την παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ και φέτος το 46% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά. Είμαστε η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε ελκυστικότητα επενδύσεων σε ΑΠΕ, σύμφωνα με την Ernest & Young. Το 2023 θα γλιτώσουμε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, διότι θα το παράγουμε από ΑΠΕ. Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, λόγω της ηλιακής ενέργειας. Για το 2026 στόχος μας είναι το 60% ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ και ως το 2030 ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 80%», επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Επενδύσεις

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις τομείς επενδύσεων σχετικά με την ενέργεια: Επενδύσεις άνω των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εγκατάσταση ΑΠΕ, 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε συστήματα αποθήκευσης ΑΠΕ και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Τα τρία μείζονα έργα διασυνδέσεων, που ανέφερε ο υπουργός είναι:

1. Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, η πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση Ευρώπης – Βόρειας Αφρικής, 3.000 Μεγαβάτ, με την παραγόμενη ενέργεια στην Αίγυπτο να είναι κυρίως πράσινη.

2. Απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αυστρίας – Νοτιοδυτικής Γερμανίας, ώστε η ενέργεια που παράγει η Ελλάδα συν την πράσινη ενέργεια της Αφρικής να διοχετεύεται σε όλη την Ευρώπη και από εισαγωγέας η χώρα μας να γίνει εξαγωγέας.

3. Εξετάζεται η κατασκευή αγωγού πετρελαίου Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς, προκειμένου να εισάγει πετρέλαιο η Βουλγαρία μέσω Ελλάδας. «Πρόκειται για φιλόδοξο έργο, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά στα οικονομικά στοιχεία. Η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης και της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Προοπτική και άμεσα μέτρα

«Η ενεργειακή στρατηγική μας είναι πολύ φιλόδοξη και αλλάζει τις προοπτικές της χώρας αναφορικά με την ηλεκτρική ενέργεια. Το φυσικό αέριο αναμένεται να είναι μαζί μας για τις επόμενες δυο δεκαετίες, για να καλύπτει τα κενά της ηλιακής ενέργειας και των ΑΠΕ. Μετατρέπουμε την Ελλάδα σε βασική πύλη εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όταν πριν πέντε – έξι χρόνια δεν ήμασταν καν στον ενεργειακό χάρτη. Μπήκαμε όταν καταφέραμε το 2012 – 2014 να διέλθει από τη χώρα μας ο αγωγός ΤΑΡ. Στη συνέχεια ενισχύθηκε η θέση μας μέσα από τη δυνατότητα για τον τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και στην Κόρινθο. Όλες αυτές οι προσπάθειες θα φέρουν χαμηλότερη τιμή ενέργειας και μάλιστα προβλέψιμη», επισήμανε ο υπουργός.

Μέχρι αυτά τα στρατηγικού χαρακτήρα έργα να γίνουν πράξη, ο κ. Σκρέκας είπε πως εξελίσσεται η στρατηγική βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης της κρίσης: «Με τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο λάβαμε ένα σημαντικό μέτρο. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά βοηθούμε όσο μπορούμε, με έμφαση στους πιο ευάλωτους πολίτες. Επιδοτούμε και το πετρέλαιο θέρμανσης, με το επίδομα να διπλασιάζεται. Θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική που περιορίζει σημαντικά το κόστος για τα νοικοκυριά όσο μας επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος. Δεν λύνουμε το πρόβλημα, όμως βελτιώνουμε σημαντικά την κατάσταση».

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας: «Βιώνουμε μια ενεργειακή κρίση το μέγεθος της οποίας ακόμη κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει. Όμοια κρίση τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουμε ζήσει και είναι πιο έντονη και πολύπλοκη σε σχέση με τις αντίστοιχες κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Η Ελλάδα ιστορικά είχε ακριβότερο κόστος παραγωγής, λόγω του φτωχού λιγνίτη σε θερμική αξία συγκριτικά με τον πιο πλούσιο άνθρακα, τα αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο των άλλων χωρών της Ευρώπης. Ήταν ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα, καθώς η παραγωγή ρεύματος ήταν ακριβότερη πάντα. Παράγουμε 35% του ρεύματος από φυσικό αέριο, προσπαθούμε να παράγουμε σε ποσοστό 20% από λιγνίτη πλέον. Η ενεργειακή κρίση μπορεί να διαρκέσει και την επόμενη χρονιά και είναι αναγκαίο να δράσει και η ΕΕ για την ανάσχεση της κρίσης. Ο ελληνικός μηχανισμός υιοθετείται από την ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η κρίση».

Για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Αλλάξαμε την εμπορική πολιτική των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλάξαμε τα δεδομένα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και επιδοτούμε την τιμή και εφαρμόσαμε μηχανισμό φορολόγησης, που προσαρμόζεται στα εκάστοτε δεδομένα. Περιορίσαμε έτσι το πρόβλημα, χωρίς όμως να έχει λυθεί ολοκληρωτικά. Σημαντική παρέμβαση κάναμε και στους επαγγελματικούς μετρητές, ώστε να απορροφήσουμε το 70% - 85% της αύξησης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να μην κλείσουν. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μέτρα και προγράμματα έχουν υιοθετηθεί, προκειμένου και εκεί να μπορέσει να μειωθεί η τελική τιμή ρεύματος. Δίνουμε κίνητρα για φωτοβολταϊκά. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η μεγάλη προσπάθεια. Ήδη μειώθηκε 18% σε ετήσια βάση και πάνω από 30% στους τελευταίους τρεις μήνες. Η κοινωνία όντως ανταποκρίνεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και περιορίζουν τα νοικοκυριά την κατανάλωση. Η Ελλάδα έχει 30% χαμηλότερη τιμή σε ηλεκτρική ενέργεια από την Ισπανία και 8% από την Πορτογαλία. Η λύση είναι η πράσινη ενέργεια και η πράσινη μετάβαση».

Επίσης, ο υπουργός απαντώντας στις αιχμές του κ. Φάμελλου σημείωσε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ η κατανάλωση φυσικού αερίου ήταν πολλαπλάσια και επί ΝΔ περιορίζεται διαρκώς, ενώ η αξιοποίηση του λιγνίτη δεν μειώθηκε, παρότι κατηγορούν την κυβέρνηση για βίαιη απολιγνιτοποίηση, αντιθέτως είναι στα ίδια επίπεδα όπως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά στις ΑΠΕ η νέα εγκατεστημένη ισχύς είναι πολλαπλάσια επί διακυβέρνησης ΝΔ σε σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 2022 η εγκατάσταση των ΑΠΕ θα προσεγγίσει τα 2 GW».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ