Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την ανακοίνωσή της το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις μας όλη αυτή την περίοδο, καθώς σημειώνει τα ακόλουθα:
(β) Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και δεικτών κερδοφορίας των επιχειρήσεων διύλισης και εμπορίας.
(γ) Ιδιαίτερα αυξημένο περιθώριο κέρδους των εταιρειών διύλισης το 2022 (σχεδόν διπλασιάζεται σε σχέση με το 2021)
(δ) Αύξηση του περιθωρίου διύλισης.
Αυτός ήταν και ο λόγος, που επισημαίναμε όλο αυτό το διάστημα τη σημασία έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη στον κλάδο των πετρελαιοειδών.
Όμως, η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, βάζει και ένα περισσότερο κρίσιμο ερώτημα, εάν επικρατούν δηλαδή συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στα στάδια παραγωγής και διανομής των πετρελαϊκών προϊόντων στην ελληνική αγορά.
Είναι χαρακτηριστικές οι διατυπώσεις της Επιτροπής, όπως:
«Υψηλός βαθμό συγκέντρωσης στην αγορά διύλισης, ασύμμετρη μετακύλιση στις τιμές πρατηρίου ιδιαίτερα για βενζίνη 95 και πετρέλαιο θέρμανσης», «αύξησης του περιθωρίου κέρδους στα διάφορα στάδια της αξιακής αλυσίδας», «πολύ μεγάλη ταύτιση τιμών μεταξύ των δύο εταιρειών διύλισης τόσο ως προς την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων όσο και ως προς το πετρέλαιο κίνησης».
Η Ελλάδα (με βάση και το πόρισμα) συγκαταλέγεται στις ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες στις τιμές των υγρών καυσίμων προ φόρων.
Εμείς εμπιστευόμαστε τις ανεξάρτητες αρχές.
Θα τους ακούσει η Κυβέρνηση, για να παρέμβει στα δομικά στοιχεία που διαμορφώνουν τις τιμές στα καύσιμα στη χώρα μας;