«Με ευθύνη της γαλάζιας χρυσοπληρωμένης διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στην υποβολή αιτήσεων υποψηφίων επενδυτών για τη σύνδεση φωτοβολταϊκων στο κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου. Αποτέλεσμα των προβλημάτων αυτών ήταν να μην επιτραπεί η έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων και πολλοί να μείνουν εκτός διαδικασίας, η οποία πλέον μετά τις δικαιολογημένες και αναμενόμενες προσφυγές βρίσκεται στον αέρα! Και ενώ η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, μετά από προβλήματα που παρουσιάστηκαν και στην αντίστοιχη διαδικασία για τα Φ/Β της Κρήτης, προσπαθεί να δικαιολογηθεί και η ΡΑΕ έχει παρέμβει στη διαδικασία, η διοίκηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καλύπτει τα γαλάζια παιδιά και βγάζει εγκυκλίους εκ των υστέρων», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση ερώτησης στη Βουλή με θέμα πληθώρα των προβλημάτων της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ κατά την υποδοχή αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών έως 400KW στο κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου.
Τα προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ για τα Φ/Β Πελοποννήσου κατήγγειλε εγγράφως προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά –ΣΠΕΦ αναφέροντας ότι οι δυσλειτουργίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη μη δίκαιη κατανομή του ηλεκτρικού χώρου καθώς, δεν διασφαλίστηκε η ίση μεταχείριση και πρόσβαση των υποψήφιων επενδυτών στην πλατφόρμα, επισήμανε ο βουλευτής.
«Εμείς ζητάμε από το Υπουργείο να μάς απαντήσει για τις ενέργειες που έχουν γίνει για να αντιμετωπίσει τη στρεβλή αυτή κατάσταση, αλλά και ποιοι ευνοήθηκαν από αυτή και κυρίως ποιες είναι τελικά οι ευθύνες των «γαλάζιων» παιδιών της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ και του κ. Μάνου. Μετά την αποτυχία τους στο να παρέχουν δίκτυο τα τελευταία 3,5 χρόνια για έργα ΑΠΕ, μετά την αποτυχία τους στη «Μήδεια» που άφησαν την Αττική για έξι μέρες χωρίς ρεύμα, μετά τις χρυσές αναθέσεις με υπερτιμολογήσεις σε υγειονομικό υλικό, μετά τα υπέρογκα χρυσά πριμ που πήραν ενώ δεν μπορούσαν να πιάσουν τον προϋπολογισμό των επιδόσεων, τώρα βαρύνονται και με καταγγελίες για σκιές στις διαδικασίες απόδοσης άδειας σύνδεσης έργων ΑΠΕ, ναρκοθετώντας έτσι και την «πράσινη» μετάβαση. Γιατί χωρίς δίκτυο δεν μπορείς να κάνεις «πράσινη» μετάβαση», τόνισε ο Σ.Φάμελλος.
Ο υφυπουργός, κ. Αμυράς, στην απάντηση του, ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ εξέδωσε στις 3 Νοεμβρίου 2022 διευκρινιστική εγκύκλιο προς τον ΔΕΔΔΗΕ για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας με μηχανισμούς άμυνας. Ακόμη, αναφέρθηκε στην απόφαση της ΡΑΕ να αναστείλει την εξέταση της διαδικασίας έως ότου εκδοθεί οριστικά απόφαση από την Αρχή για τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί.
«Δηλαδή απέτυχαν οι διαδικασίες και στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη και εννέα μέρες μετά βγάλατε εγκύκλιο ότι δεν επιτρέπεται να γίνουν αυτά που έγιναν στις διαδικασίες της Κρήτης. Αυτό το λέτε αριστεία;», σχολίασε ο Σ. Φάμελλος.
Κατόπιν έθεσε το ζήτημα αύξησης του χρόνου απόκρισης για τη σύνδεση στο δίκτυο, ο οποίος έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. «Δηλαδή έχουμε τον ΔΕΔΔΗΕ με γαλάζια διοίκηση που τάχατες ενδιαφέρεται να συνδεθούν γρήγορα τα έργα ΑΠΕ στο δίκτυο, αλλά έχει υπερδιπλασιάσει τους χρόνους σύνδεσης. Βλέπω από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ ότι από 3,5 μήνες αναμονής για σύνδεση το 2019 έχουν πάει σε 11,7 μήνες το 2021. Πολύ ωραία είναι αυτά τα γαλάζια παιδιά».
Τέλος, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι από τη μια πλευρά αυξάνονται οι δυσλειτουργίες με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, είτε λόγω ανεπάρκειας δικτύου είτε λόγω ανεπάρκειας στις διαδικασίες, ενώ από την άλλη πολλαπλασιάζονται οι διευθυντές, μειώνονται οι εργαζόμενοι και αυξάνεται τον διοικητικό κόστος: «Πολλές σκιές λοιπόν από τα γαλάζια παιδιά. Σαν ακρίδες έχουν πέσει, με πολλαπλασιασμό διευθυντών, αλλά τα έργα, η πράσινη μετάβαση, τα μικρά και μεσαία φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να συνδεθούν».